Retete culinare si idei utile in gospodarie

                   Rețete pentru improspatarea aerului in casa

    Ai nevoie de 250 ml de apa, cateva picaturi de ulei esential (cuisoare sau scortisoara) si o lingura de bicarbonat de sodiu. Amesteca totul foarte bine intr-un recipient cu pulverizator si apoi foloseste solutia ca si spray de camera ori de cate ori ai nevoie. Poti improspata si canapelele din material textil sau o poti folosi chiar si pentru a improspata mirosul urat din pantofii sport.

Conform expertilor, mirosul de lamaie iti da o stare de bine. Asadar, iti sugeram sa prepari o solutie care sa contina asta. Vei avea nevoie de 15 picaturi de ulei esential de lamaie si 60 grame de bicarbonat de sodiu. Pune totul intr-un borcan, pe care il sigilezi folosind un elastic si un filtru de cafea. Tocmai ai facut un odorizant de camera ce va iti va improspata aerul din casa.   Daca nu vrei sa folosesti uleiuri esentiale, trebuie sa stii ca un bol cu bicarbonat de sodiu poate fi plasat in orice parte a locuinte de unde poate veni un miros urat. Fie ca vorbim despre baie sau dulapul unde tii cosul de gunoi, bicarbonatul de sodiu te va ajuta la eliminarea mirosurilor urate.    Acelasi lucru il poti face cu mirosurile urate care provin din gurile de scurgere. Fie ca vorbim despre chiuveta din baie sau din bucatarie, bicarbonatul de sodiu te va ajuta sa tii mirosurile urate la distanta.   Pune o lingurita de bicarbonat de sodiu in scurgerea de la chiuveta si apoi pune un pic de otet. Nu te speria de reactia chimica ce va avea loc, este ceva normal!   Vrei sa ai un somn linistit? Ei bine, poti prepara un odorizant de camera cu lavanda. Ai nevoie de 60 grame de bicarbonat de sodiu, 25 de picaturi ulei esential de lavanda si de un borcan mic. Pune totul in borcan si lasa-l pe noptiera de langa pat. Atunci cand te-ai saturat de miros, poti pune capacul borcanului si il poti folosi ori de cate ori doresti. O alta metoda interesanta de a folosi bicarbonatul de sodiu implica si un vas cu gatire sub presiune. Umple vasul pe jumatate cu apa, adauga 3 linguri de bicarboonat de sodiu si pune totul la foc mic. Practic, ai facut un umidificator ce va indeparta mirosurile urate!  In cazul in care iti place mirosul de vanilie, poti incerca urmatoarea reteta. Pune 60 grame de bicarbonat de sodiu intr-un borcan mai mic, peste care pui 3-4 picaturi de extract de vanilie. Pune borcanul pe pervaz intr-un loc in care bate soarele, iar caldura va duce mirosul in toata casa ta.  O ultima reteta pentru improspatarea aerului din casa ta include 60 grame de bicarbonat de sodiu, 15 picaturi de ulei esential (menta piperata, pin, lavanda, grapefruit) si o lingurita de ierburi aromatice (rozmarin, menta sau lavanda). Amesteca totul foarte bine, iar apoi pune cate putin in fiecare camera pe care vrei sa o improspatezi            

                           Sărmăluțe de post,cu  ciuperci

  Ingrediente necesare:
  1 varză murată, 1 morcov mare, 500 g ciuperci, 1 ceapa, țelină, 130 g orez, 1 linguriță cimbru,pătrunjel, 300 ml suc de roșii, 3 linguri pastă de tomate, sare, piper,2 crenguțe de cimbru,2 foi de dafin, oregano
Mod de preparare:
1. Într-o tigaie încinsă cu ulei, prăjim ceapa tăiată mărunt. Adăugăm morcovul și gătim la foc mic 1 minut.
2. Tocăm mărunt celelalte legume.
3. În tigaia cu ceapă, adăugăm țelina, ciupercile, pătrunjelul, sarea, cimbrul, orezul și pasta de tomate. Gătim la foc mic până la omogenizare.
4. Pe o frunză de varză, se așează o lingură de umplutură. Se formează sărmăluța și se așează într-o oală. Procedăm la fel până terminăm toate ingredientele.
5. Turnăm sucul de roșii, apa, condimentăm cu sare, piper, frunze de dafin și punem oala la fiert 30 de minute la foc mediu.               
                                          Balsam de rufe natura                 

Dacă utilizați balsam de rufe din comerț,trebuie să știți că, majoritatea emolienţilor din compoziția acestora conţin o listă lungă de toxine şi substanţe chimice cunoscute, care pot intra în corp prin piele şi prin inhalare, provocând o mulţime de probleme de sănătate, în special copiilor. Iată cum bvă puteți prepara un balsam de rufe natural:

  Se diluează o cană de oțet alb(250 ml) în două căni de apă și toarnă amestecul într-un vas.Se  adaugă o treime de cană bicarbonat de sodiu,  cu atenție,findcă se creează un efect efervescent   Se amestecă toate ingredientele cu o lingură până se dizolvă tot. Se  adaugă apoi 6 picături din uleiul esențial preferat, pentru a oferi hainelor un parfum plăcut.  Adaugați balsamul în mașina de spălat, la fel cum procedați și cu produsele din comerț.      

                             Cea mai rapida și eficienta metoda
                                pentru eliminarea buruienilor

Se amestecă,într-un recipient cu pulverizator, 3 litri de oțet alb, 1 cană de sare și  1 lingură de detergent lichid de vase. Amestecul  se pulverizează pe buruieni în cea mai însorită parte a zilei. 

                                  Reguli pentru alimentele congelate 

Frigiderul, atât de util în orice casă, este şi o gazdă „primitoare'' pentru bacteriile iubitoare de frig, cum ar fi salmonela, E.coli sau listeria. Dacă alimentele sunt depozitate necorespunzător şi nu este respectată temperatura de păstrare, aceste microorganisme se pot înmulţi cu uşurinţă şi vă puteţi alege cu toxiinfecţii alimentare, dar şi alte complicaţii. Vă dăm însă o veste bună. Câteva reguli simple vă pot feri de aceste neplăceri. 
Cea mai importantă: nu aşezaţi mâncărurile gătite şi vegetalele în acelaşi compartiment. Fructele şi legumele trebuie păstrate în sertarul special, dar nu împreună. Legumele se pot îngălbeni dacă stau lângă fructe. În plus, ar fi bine să le spălaţi înainte de a le depozita şi să nu le puneţi în pungi de plastic, pentru că se vor strica mult mai repede. 
Lămâile, vinetele şi ardeii se păstrează cel mai bine în pungi de hârtie, iar dacă vă place ardeiul iute şi vreţi să îl aveţi mai mult timp, scoateţi-i seminţele înainte de a-l pune în frigider. Roşiile, în schimb, îşi pierd din aromă dacă le ţineţi în frigider. Cel mai bine stau într-un loc răcoros precum cămara. La fel ceapa, usturoiul şi cartofii.Pe uşa frigiderului, o zonă mai puţin rece, puteţi depozita brânza, untul şi iaurtul. Ouăle, în schimb, nu se păstrează pe uşa frigiderului, aşa cum aţi crede. Ar fi mai bine să le lăsaţi în ambalajul lor de carton în cea mai rece zonă, adică în partea inferioară a frigiderului. Ele pot fi consumate în 4-5 săptămâni, iar dacă sunt fierte, în cel mult o săptămână. 
Carnea proaspătă se ţine pe raftul cel mai de jos, dar aveţi grijă să o preparaţi cât mai repede. Puiul şi curcanul pot fi păstrate cel mult două zile în frigider, iar carnea proaspătă de vită, porc sau miel până la 5 zile. 
După ce aţi gătit, nu uitaţi să lăsaţi mâncarea la răcit cel puţin o oră. Nu o puneţi niciodată caldă în frigider. Nu pentru că s-ar defecta frigiderul, acesta este un mit. Mâncarea este cea care se va strica mai repede! În plus, puneţi-o la rece neapărat acoperită cu un capac. În acest fel, mirosul mâncării nu se va răspândi în tot frigiderul. Există două produse eficiente şi ieftine care captează mirosurile din frigider: bicarbonatul de sodiu şi lămâia. 
O altă regulă, conform Administraţiei pentru Alimente şi Medicamente din Statele Unite, este să nu păstraţi mâncărurile gătite în frigider mai mult de 3-4 zile. Dacă plănuiţi să le consumaţi după această perioadă, cel mai bine este să le congelaţi. Astfel pot fi consumate în următoarele 3 luni. 
Cât despre carnea proaspătă, poate fi păstrată la congelator până la un an, însă nu toată. De exemplu, dacă aveti bucăţi de pui sau curcan, ar trebui sa le consumaţi în următoarele 9 luni, pe când cotletul de porc trebuie gătit în cel mult 6 luni. 
Peştele poate fi păstrat între 8 si 10 luni, cu excepţia celui gras, care nu trebuie ţinut la congelator mai mult de 4 luni. 
Legumele rezistă cel mai mult. Majoritatea pot fi ţinute la congelator un an, însă mazarea şi fasolea verde pot fi îngheţate până la un an şi jumătate. 
Să nu credeţi că dacă depăşiţi aceste durate o să vă îmbolnăviţi. Bacteriile nu se dezvoltă la temperaturile scăzute din congelator, însă proprietăţile nutritive ale produselor nu vor mai fi aceleaşi. 
Dacă în schimb pentru a decongela aceste alimente le lăsaţi la temperatura camerei, aveţi toate şansele să vă alegeţi cu o afecţiune, pentru că microorganismele se înmulţesc imediat în mediu cald şi umed. 
Când vreţi să gătiţi un produs congelat lăsaţi-l înainte în frigider sau în apă rece, în niciun caz în apă caldă sau pe masa din bucătărie. În plus, niciodată să nu recongelaţi carnea dezgheţată! 
Extrem de important este şi să nu încărcaţi frigiderul. Lăsaţi aerul să circule în jurul alimentelor. 
De asemenea, pentru a evita înmulţirea bacteriilor, curăţaţi frigiderul o dată pe săptămână. Mirosul neplăcut este semn că aţi păstrat unele alimente prea mult timp, iar bacteriile s-au înmulţit.


              Soluție contra țânțarilor și gândacilor


Se amestecă într-un  în flacon cu pulverizator, 50 de ml de șampon, 50 de ml ulei vegetal, o jumătate de cană  oţet alb și o linguriță de bicarbonat de sodiu,agitându-se bine conținutul. Se pulverizează soluţia pe dulapuri, pe etajere, şi în toate locurile,unde se așeaza enervantele insecte. 

                      Pârjoale gustoase din ciuperci


Se pun la fiert 3 cartofi mari si un morcov, in apa rece (cu tot cu coaja). Cand sunt fierti se scurg,se trec sub un jet de apa rece apoi se curata de coaja și se pasează. Piureul astfel obținut se amestecă într-un bol, cu 1 Kg ciuperci curățate,spălate,fierte(sau nefierte,după gust) și apoi trecute prin mașina de tocat carne,cu 4 căței de usturoi pisați,sare,piper și pătrunjel sau mărar tocat marunt. Toate acestea se omogenizează,apoi se adaugă 5 linguri de pesmet sau făină și se amestecă bine. Din compozitia obtinută se modelează biluțe rotunde,care apoi se aplatizează,se dau prin făină și se rumenesc,în uleiul bine încins,se scot pe servețele absorbante și se lasă să se răcească. Putem face proba doar cu o chifteluță,care dacă atunci când este întoarsă.se desprinde din ea compoziție,înseamnă că mai trebuie adăugată făină.
                        Metodă de curățare a covoarelor și mochetelor

 Amestecati 1/3 pahar oțet alb, o lingură bicarbonat de sodiu,o lingură detergent haine  si turnati amestecul in pulverizator,adăugând apă caldă,încât sa ramana 5 cm gol. Pulverizati produsul direct pe covor, lasati cateva minute (3-4) si frecati cu o perie de covoare. Pregatiti intr-un lighean o solutie de apa calduta si putin otet. Dupa ce ati terminat cu frecatul covorului luati o carpa curata si inmuiati-o in apa din lighen si stergeti covorul,apoi îl lăsați la uscat.

                   Rețetă tradițională de cârnați de casă

Ingrediente (20 cârnaţi):

– 3 kg carne porc mai grasă|
– 1,5 kg carne vită
– 3 căpăţâni usturoi
– 1 lingură cimbru uscat
– 2 linguri boia dulce
– 1 lingură boia iute
– 1 linguriţă piper
– sare grunjoasă
– ½ linguriţă ienibahar
– mate de porc

Mod de preparare:
1. Cureţi maţele şi le speli. Le răzuieşti cu dosul unui cuţit sau cu o lingură de lemn, dar ai grijă să nu le rupi. Separat, dizolvi o lingură cu vârf de sare grunjoasă în 300 ml de apă.
2. Tăi carnea de porc şi de vită bucăţi mici, o toci şi o pui într-un vas. Pisezi usturoiul, îl freci cu un praf de sare, torni puţină apă şi omogenizezi. Adaugi mujdeiul peste carne şi toate condimentele, mai puţin sarea. Amesteci şi pui treptat din saramură, frământând bine. Laşi să se aromatizeze peste noapte.
3. Montezi pâlnia de cârnaţi la maşină de tocat şi umpli maţele. Ai grijă să nu fie prea îndesaţi, pentru că în momentul în care se usucă se pot sparge. Când termini, îi laşi atârnaţi câteva ore în bucătărie să se usuce, apoi îi scoţi pe balcon şi îi înşiri pe sârmă, să se zvânte la rece.

                                                                 *****
„Dacă vreţi să faceţi cârnaţi de casă trebuie să alegeţi carne mai grasă gen fleică sau ceafă. Dacă alegeţi pulpă puteţi pune puţină grăsime, de preferat slănină de la porc.
Se poate amesteca şi carne de porc cu vită. Este necesar să fie carne mai grasă, deoarece atunci când îi afumaţi o parte din grăsime dispare şi nu vreţi să aveţi cârnaţi seci. Carnea se toacă prin maşină şi se amestecă foarte bine“, spune bucătarul Marian Toma.
Pentru a fi gustoşi este bine să alegeţi intestine (maţe) cât mai subţiri. „Compoziţia de cârnaţi se introduce în maţe. Este important ca acestea să fie cât mai subţiri deoarece astfel cârnaţii vor fi mai gustoşi şi se vor găti mai uşor.
Este recomandat că cumpăraţi intestine gata curăţate din comerţ. Persoanele care vor să folosească maţele de la porcul pe care l-au tăiat trebuie să le cureţe extrem de bine. Acestea trebuie ţinute în apă rece cu sare şi puţin piper pentru a înlătura orice fel de miros neplăcut“, mai spune bucătarul.Când faceţi cârnaţi nu folosiţi prea multe condimente, deoarece veţi obţine o aromă prea puternică. „În compoziţia de cârnaţi se adaugă sare, piper, usturoi şi boia dulce după gust. Nu turnaţi mult deodată, condimentaţi treptat şi amestecaţi bine toată compoziţia.Un secret este ca atunci când amestecaţi să puneţi puţină apă minerală, iar compoziţia va fi mai pufoasă. Puteţi adăuga puţin ienibahar dacă vreţi să fie mai aromaţi, dar nu scăpaţi foarte mult condiment“, mai spune Marian Toma.După ce aţi finalizat compoziţia, cârnaţii se introduc în maţe de porc.„Este bine ca pe măsură ce introduceţi compoziţia să înţepaţi din când în când cu un ac pentru a nu prinde aer. Cârnaţii se leagă la capete şi se întind pe un băţ, după care se lasă la scurs 24 de ore. Abia apoi se afumă.În ceea ce priveşte afumatul este bine să se folosească lemn fără răşină, adică nu lemn de brad sau alte conifere. Pentru a obţine gustul de afumat puteţi folosi boia de ardei gata afumată“, mai spune bucătarul.Cârnaţii se pot găti la cuptor sau în tigaie. „Când gătiţi cârnaţii în tigaie, puneţi foarte puţin ulei sau untură deoarece ei au deja grăsime. Adăugaţi jumătate de cană de apă şi lăsaţi să se facă în suc propriu. Puneţi capac la tigaie.Când se evaporă apa întoarceţi cârnaţii ca să ia culoare şi sunt gata. La cuptor nu îi faceţi simpli ci împreună cu friptura. Cu o jumătate de oră înainte să fie gata carnea, puneţi şi cârnaţii“, mai spune Marian Toma.

                                                                                                   Sursa:  bucatarianoastra.online

                                       Rețetă simplă pentru salam de biscuiți

Ingrediente:
300 g biscuiți
150 g unt
200 g ciocolată neagra
2 oua
150 g zahăr
100 g zahăr pudră

Se fărâmițează biscuiții și se pun într-un castron. Ouăle se bat cu zahărul până ce se obține un amestec albicios. Ciocolata și untul se topesc în bain-marie,până se omogenizează,apoi se toarnă peste amestecul de ouă și zahăr, amestecând rapid pentru a se evita coagularea ouălor.
Compoziția obținută se toarnă  peste biscuiți, se amestecă și se așază într-o folie transparentă. Se rulează pentru a obține  salamul de biscuiți. Se dă pentru 3 ore la frigider, apoi se scoate din folie se presară cu zahăr pudră și se servește

                                            Rețeta de înghețată,vindecatoare! 

  Se amestecă 100 ml lapte de cocos, cu patru linguri amidon de porumb pînă ce se obține un amestec omogen. Separat fierbeți 100 ml lapte de cocos și când dă în clocot,adăugați amestecul de mai sus și lăsați- să ajungă,din nou,la punctul de fierbere,amestecând continuu,până ce se îngroașe. Apoi se ia de pe foc, se pune într-un castron și după ce s-a răcit,puțin,se adaugă,o ceașcă de fructe mărunțite,în prealabil( cireșe,vișine,caise,piersici) după preferințe. Apoi se introduce înghețata astfel obținută,la congelator și se poate servi, după.aproximativ,o oră.
Principalele beneficii de sanatate ale acestei inghetate provin, de la laptele din nuca de cocos: 
- întărește sistemul imunitar,vindeca infectiile și distruge bacteriile din organism.
- datorita continutului ridicat de fibre,reduce nivelul acidului gastric și arsurile la stomac. 
-  diuretic natural, ce contribuie la slăbire și ajută funcția renală.
- curata tractul si vezica urinara, de toxine si astfel reduce infectia urinara. 
- crește nivelul de energie, reducand oboseala si somnolenta,
- contribuie la sănătatea  pielii
                                                                                                     Sursa: sanatate.bzi.ro

        
                             Avantajele folosirii oțetului la spălarea rufelor 
  • Curata si da stralucire culorilor – Pe langa detergentul obisnuit, pune in masina de spalat niste otet alb, care sa fie utilizat in timpul ciclului de clatire. Pentru compatimente mai mari foloseste 1/2 de cana, iar pentru compartimente mai mici 1/4 cana de otet alb.
  • Inlatura petele de transpiratie – Inainte de spalare, stropeste petele cu  otet alb, apoi spala-le in mod obisnuit.
  • Inlatura petele dificile – Peste noapte, pune hainele la inmuiat intr-un lighean cu apa calda si 1/2 cana de otet, iar a doua zi, spala-le in mod normal.
  • Deodorizare – Otetul are proprietatea naturala de neutralizare a mirosurilor, de la mucegai, pana la fum si parfumuri.
  • Inlatura rezidurile formate – Detergentii pudra  lasa reziduri dupa folosire, dar adaugând,jumatate de cana de otet alb, problema este rezolvată..
  • Balsam de rufe – Toarna putin otet in compartimentul pentru balsam.
  • Haine Delicate – Umple chiuveta, cada sau un lighean cu apa calda, apoi adauga 6 linguri de otet alb. Spala la mana rufele delicate si inmoaiele timp de 30 de minute, inainte de clatire si uscare.
  • Curata masina de spalat – In aceasta situatie, adauga o cana de otet alb in compartimentul pentru detergent si programeaza masina la temperatura mare.
                               Chifteluțe mănăstirești,de post

Se fierb 2 căni fasole boabe,dupa procedura obisnuita. Dupa ce se schimba prima apa, se pun un morcov, un pastarnacsi două cepe, toate,tocate . Se adauga doua frunze de dafin si se sareaza dupa gust. Cand fasolea este bine fiarta se scurge de zeama.(care se păstrează), se adauga painea (inmuitata cu ceva zeama de la fasole),5-6 căței de usturoi pisat,puțin cimbru,o legătură de marar si una de patrunjel, tocate.

Se amesteca bine compozitia, apoi se da totul prin masina de tocat sau prin blender. Compozitia se modeleaza apoi sub forma de chiftele, diametrul ideal fiind de circa 3 centimetri (pentru bile) sau de 5 centimetri (daca le faceti plate, caz in care grosimea trebuie sa fie de cam un centimetru). Chiftelele se dau prin faina si se prajesc in uleiul foarte bine incins. Din restul de zeama ramasa de la fiertul fasolei se prepara o garnitura din orez. Proportia ar fi de trei cani de zeama la o cana de orez. Dupa ce orezul,s-a fiert, adăugați sare după gust și marar din belsug

            Sera cu cost redus,care iti produce legume si iarna

Dacă vă doriți să aveți și iarna legume proaspete din producția proprie, acum puteți să vă construiți propria seră în grădină, cu costuri minime.
Serele subterane sau îngropate sunt o modalitate foarte bună de a produce legume pe tot parcursul anului și mai ales în lunile de iarnă.
Investiția pentru o astfel de seră de tip Walipini este de aproximativ 250-270 de euro, iar cu ajutorul ei veți avea legume proaspete chiar și de Crăciun.
Institutului Benson, o organizaţie non-profit pentru agricultură sustenabilă, a creat un manual despre funcționarea unei astfel de construcții.
Principiul care stă la baza unei astfel de construcții este destul de simplu, căldura din timpul zilei este „stocată” astfel încât să fie păstrată o temperatură optimă și peste noapte.
Astfel, o temperatură este menținută constant 24/24 iar legume precum salata, roșii, varza sau broccoli pot fi cultivate și în timpul iernii.
Cum se construiește sera îngropată
Sunt esențiale adâncimea, orientarea față de soare și ventilația.
Se sapă o groapă rectangulară de circa 2,5 m adâncime, iar lățimea și lungimea rămâne la latitudinea cultivatorului, în funcție de spațiul disponibil sau dorit și de finanțe.
Un detaliu foarte important este poziţia soarelui. Astfel, se alege un loc cât mai luminat, unde soarele să bată tot timpul anului.
În partea din spate a construcției se va face un zid gros de pământ, iar în partea din față se va realiza un perete mai mic.
Peretele de nord al serei trebuie să fie mai înalt decât cel din sud, deoarece în felul acesta iarna va fi captată toată căldura soarelui, iar vara, acesta va reflecta soarele.
Pereții trebuie să fie puțin înclinați iar interiorul ar trebui să arate în formă de \_/ , pentru a nu se dărâma.
Acoperișul va fi realizat din folie groasă din plastic, din sticlă sau din policarbonat, în funcție de buget ul avut la dispoziție.
Dacă sera subterană este mult mai lată, atunci acoperișul trebuie gândit astfel încât să nu cedeze când e vânt mai puternic, ploaie torențială sau zăpadă.
De asemenea, deasupra, în jurul acoperișului, faceți șanturi micuțe și folosiți tuburi de plastic, sau chiar folie, pentru a crea șanțuri de drenaj. Făcând acest lucru veți proteja sera subterană de inundație.
Înainte de a adăugă pământul fertil pe care practic vor crește plantele turnați minim 30 cm de pietriș pe toata baza serei. Acesta va avea rolul de a drena surplusul de apă din sera subterană.  

          Prăjitură japoneză din trei ingrediente simple

 Separaţi albuşurile de gălbenuşuri,de la 3 ouă. Puneţi albuşurile la frigider şi preincalziti cuptorul la 170 grade. Topiţi 120 g, ciocolată albă în bain marie, amestecând continuu . Adăugați 120 g,crema de brânză nesărată, amestecând uşor până se omogenizează. Apoi,adaugati gălbenuşurile și amestecaţi. Scoateţi din frigider albuşurile. Cu ajutorul unui mixer, le bateţi până obţineţi o spumă tare. Puneţi o treime din albuşuri peste crema de brânză și amestecaţi. Adăugați,apoi, pe rând, celelalte două treimi, amestecând continuu, până la omogenizare.
  Pregătiţi un vas termorezistent, tapetat cu hârtie pergament pe care o ungeti cu ulei și turnaţi mixtura. Luaţi vasul, ridicaţi-l uşor şi “loviţi-l” de masă de câteva ori, pentru a scoate bulele de aer.      Puneți-l,apoi, în tava cuptorului, în care ași pus,în prealabil.apă fierbinte și coaceți la cuptor astfel: 15 minute la 170 de grade, 15 minute la 160 de grade,apoi stingeți focul și lasați vasul cu prăjitura acolo, încă 15 minute. Scoateţi şi puneţi la răcit. Pudraţi cu zahăr, sau presăraţi fulgi de migdale.
                  
                          Cornulețe pufoase cu dulceață

  Se amestecă,bine,eventual cu mixerul,într-un castron,400 g făină,cu un praf de sare,300 g unt moale, sucul de la o lămâie, un plic de zahăr vanilat si 150 g zahar pudră.
  Se lasă aluatul să stea 30 de minute, apoi se întinde cu sucitorul, se împachetează si se procedează astfel de 2-3 ori,la rând. In acest fel cornuletele vor iesi foarte fragede.
  Separat, 100 g nuci se rumenesc usor în tigaie apoi se macină si se amestecă cu dulceața preferată si coaja de la o lămâie.
  Se intinde o foaie subtire de aluat si se taie pătrățele. Pe fiecare pătrătel se întinde dulceața cu nuci și se rulează cornulețele. Apoi, se așează intr-o tava tapetată cu hârtie de copt,se dă la cuptor si se scoate când cornuletele capătă o culoare aurie. Se pudrează cu zahăr.

                   Cozonac fără frământare, cu nucă si cacao


INGREDIENTE PENTRU ALUAT:
 1 kg faina 600 ml lapte cald 250 g zahar un pachet unt 2 pliculete drojdie uscata 6 galbenusuri 200 g stafide 1 lingurita esenta de vanilie 1 lingurita esenta de rom coaja unei portocale+coaja unei lamai 1/2 lingurita sare
INGREDIENTE PENTRU UMPLUTURA:
 6 albusuri 600 g nuca macinata 4 linguri cacao 200 g zahar pudra
MOD DE PREPARARE:
 Pregătirea aluatulului de cozonac:
  1. Se dizolva drojdia in laptele caldut, cu 2 linguri de zahar. Se lasă sa se odihneasca pentru 20 de minute. Dupa ce drojdia se activeaza (se umfla la suprafata), se adauga restul de zahar, aromele, untul topit si sarea.
   2. Se încorporeaza apoi,treptat, faina cernuta, stafidele si se framanta aproximativ cinci minute, pana se obtine un aluat omogen si elastic. Se pune aluatul intr-un recipient incapator, la frigider peste noapte sau maxim 24 de ore.
   3. Se scoate aluatul de la frigider cu 30-50 minute inainte de a lucra cu el.
Pregatirea  umpluturii:
   1. Se bat albusurile spumă, pana ce devin pufoase. Apoi se încorporeaza nuca macinata, cacaua si zaharul pudra.
   2. Se împarte aluatul in 4 parti egale. Pe blatul bine uns cu ulei, se intind două dintre bucati in dreptunghiuri si se ung cu 1/2 din compozitie. Se ruleaza fiecare bucata de aluat, apoi se impletesc intre ele.
   3. Se unesc capetele cozonacului si se pune intr-o tava unsa cu ulei sau unt. Se procedeaza, la fel si cu celelalte 2 bucati de aluat ramas. Se ung cozonacii cu un galbenus combinat cu 2 linguri de lapte,apoi se lasă la crescut,cam o oră,până ce își dublează volumul. Apoi se ung din nou cu amestecul de galbenus, se presara cu zahar si se dau la cuptor 40-45 de minute, la 170 de grade, sau pana cand cozonacul trece testul scobitorii.


                                                       Prăjitură cu brânză


INGREDIENTE:
500 g brânză de vaci
450 g smântână
100 g unt la temperatura camerei
8 ouă
7 linguri făină
7 linguri zahăr
1 plic praf de copt
Coaja rasă de la o lămâie
Optional: stafide, fructe, nuci
Unt pentru tapetare
Dulceață de caise pentru servire
Zahăr pudră
MOD DE PREPARARE:
Încălzim cuptorul la 180 de grade.
Ingredientele le punem în ordinea de mai sus, într-un vas și le amestecăm bine pana obtinem o compozitie spumoasa. Compoziția obținută, o turnăm într-o tavă cu pereții înalți și tapetata cu unt,(fără făină). Tava o lovim de câteva ori de masă, să se așeze uniform aluatul și să eliminăm aerul din el.
Punem totul în cuptorul preîncălzit și coacem aproximativ 25 – 30 de minute.


   Mască pentru revigorarea tenului cu lapte și vin

 Se amestecă o lingură de lapte cu 5 linguri de vin rosu și puțină făină până ce se formează o pastă ce se aplică pe pielea curată,ca o mască facială,de regulă seara,timp de 20 de minute,după care se spală cu apă călduță.Este indicat să folosiți produse naturale.

                     Cum recunoaștem mierea falsificată
1.  Mierea pura se va cristaliza dupa o anumită perioadă, asa ca, daca veti pune mierea in frigider si nu se cristalizeaza inseamna ca nu este naturala.
2. Cititi eticheta de pe borcanul de miere inainte de consum. Daca are un continut ridicat de fructoza si glucoza, nu cumparati.
3. Puneti cateva picaturi de iod in apa si apoi adaugati miere. Daca amestecul devine albastru inseamna ca mierea nu este naturala.
4. Puneti cateva picaturi de otet in apa si adaugati miere. Daca mierea capata un aspect spumos inseamna ca nu este naturala.
5. Mierea pura se aprinde la foc. 
6. Mierea pura nu se se dizolva in apa.

                Nu adăugați sare în mujdeiul de usturoi!

  Toată lumea cunoaște beneficiile mujdeiului de usturoi pentru sănătatea organismului uman. Unul dintre speciaștii,în alimentație naturistă,ing. Ștefan Manea,spune că,singurul ingredient pe care nu-l recomanda pentru mujdei este banala sare:
„In usturoi exista doua substante: aliina si alinaza. Ele sunt despartite de o membrana fina si nu interactioneaza in mod obisnuit. Atunci cand pisezi usturoiul in intentia de a face un mujdei, membrana de care vorbeam se sparge, iar cele doua substante interactioneaza si formeaza o substanta fenomenala care se numeste alicina si care are efecte benefice extraordinare asupra corpului uman”, 
Intrebarea este de ce nu se pune sare in mujdei: „Pentru ca i se distrug pe loc si ireversibil enzimele si in loc sa ne fie de ajutor, substanta formata ataca un alt grup de enzime din organismul nostru”

      Gogosari in otet, fara fierbere si fara conservant.

Astazi va vom prezenta o reteta de gogosari in otet care nu necesita fierbere si nici conservant. Pentru aceasta reteta avem nevoie de urmatoarele ingrediente:
-4 kg de gogosari
– 400 ml otet de vin de 9 grade
400 grame zahar
– 80 grame sare pentru muraturi
– o legatura frunze de telina
-o lingura de boabe de piper
-o lingura de boabe de mustar
-trei bucati de hrean
-cativa catei de usturoi
-cateva frunze de dafin

Mod de preparare:
Se spala bine gogosarii, se lasa sa se scurga de apa se scoate cotorul si semintele si se taie in patru.
Se pun intr-un vas incapator. Separat se fierbe oterul cu zaharul si sarea pana se obtine o solutie omogena. Se toarna amestecul de otet, sare si zahar peste gogosari si se acopera. Se tin in vasul cu amestec pana a doua zi. Din cand in cand se amesteca in vasul cu gogosari pentru ca solutia sa ii cuprinda pe toti.
Peste noapte, gogosarii vor lasa mai multa zeama. A doua zi se separa gogosarii de zeama si se aseaza in borcane curate si uscate. Daca borcanele nu sunt uscate exista riscul sa
fermenteze gogosarii.
Bucatile de gogosari trebuie asezate cat mai aproape unele de altele. Printre ele se aseaza bucati de hrean, usturoi, foi de dafin si frunze de telina. La final se pun cateva boabe de piper si mustar. Se strecoara zeama pentru a evita ca impuritatile din gogosari sa fie puse in borcane. Se toarna zeama peste gogosari astfel incat sa se acopere. Se pun capacele si se aseaza la loc racoros.

ATENTIE: folositi doar otet de 9 grade si sare mare de muraturi. Nu se dilueaza otetul.


                Zece procedee mai puțin cunoscute
                         pentru a face curățenie în locuință

1. Dacă aveţi vase foarte murdare, care nu se pot curăţa cu detergent obişnuit, puteţi să apelaţi la o soluţie de sodă de rufe şi săpun, apoi se spală cu apă din abundenţă.
2. În cazul în care nu aveţi bani să duceţi covoarele la spălătorie, le puteţi curăţa foarte bine şi acasă. Procedura e simplă: ştergeţi suprafaţa acestuia cu un tampon îmbibat în esenţă concentrată de ceai. Iar dacă vreţi să-i reîmprospătaţi culorile, periaţi-l cu o soluţie concentrată de apă cu sare. Un alt procedeu: se presară covorul cu sare, se rulează şi se lasă timp de 2-3 zile, după care îl puteţi peria. Aşa veţi scăpa şi de pete.
3. Mobila de lemn se şterge cu o cârpă umezită cu apă şi oţet, după care se freacă repede cu o lavetă sau cu o cârpă moale, până când urmele de apă dispar. Suprafaţa uscată se acoperă cu un strat subţire de ceară albă, iar după ce s-a uscat, se lustruieşte cu o cârpă.
4. Tapiţeria din stofă se curăţă cu ajutorul unei perii de haine sau al unei lavete înmuiate într-o soluţie de săpun cu apă caldă. După curăţare, suprafaţa se şterge de câteva ori cu o cârpă umezită în apă rece (bine stoarsă), apoi cu o cârpă uscată.
5. Amestecaţi un pahar de apă cu parafină şi omogenizaţi soluţia pe foc. Aşteptaţi apoi o jumătate de oră să se răcească. Lustruiţi cu aceasta parchetul, după care îl ştergeţi cu o cârpă moale şi uscată pentru a-i da luciu.
6. Ramele sau tocurile de la uşă se curăţă cu un tampon înmuiat în lapte dulce, iar după uscare se lustruiesc cu o cârpă moale.
7. Rugina de pe ochiurile de aragaz se curăţă dacă le ştergeţi cu ajutorul unei cârpe înmuiate în ulei vegetal.
8. Geamurile se spală bine cu o soluţie de amoniac (o lingură la patru litri de apă). Cel mai bine se şterg cu un ziar, nu cu o cârpă.
9. Oţetul în combinaţie cu apă caldă vă ajută să curăţaţi oglinda, ferestrele, faianţa şi gresia.
10. Tacâmurile de argint se curăţă destul de uşor şi de bine cu amoniac.

          Amestec natural,eficient,împotriva dăunătorilor

 Puneți ,în pompa de stropit.un litru de lapte de vaca crud,3 litri de apa și o lingura de aracet pentru ca substanta sa adere mai bine pe ramuri si frunze.
 Cu acest lichid.puteți stropi pomii și legumele, mai des decat in mod normal, fara grija ca veti face rau plantelor.

 Cum să combatem natural,buruienile din curte și din grădină

- amestecaţi 30 ml de ţuică, 2-3 picături de săpun lichid şi 2 pahare de apă. Turnaţi soluţia obţinută într-o sticlă cu pulverizator şi stropiţi buruienile. Acestea se vor usca rapid şi  mult timp, nu vor mai creşte altele noi.

- dizolvați  1 pahar de sare în 2 pahare de apă fiartă. Turnaţi soluţia la rădăcina buruienilor existente şi în locurile în care doriţi ca acestea să nu mai crească.

- turnaţi oţet într-o sticlă cu pulverizator şi stropiţi buruienile, mai ales în zona rădăcinii. Aveţi grijă ca  oţetul să nu afecteze florile și plantele din grădină.
 Zece idei pentru a menține curățenia în autoturismul personal

1. Oțet și bicarbonat de sodiu
Amestecați cele 2 componente astfel încât să obțineți o pastă pe care pur și simplu aplicați-o pe petele de murdărie și așteptați să se usuce, după care treceți o dată cu aspiratorul peste acele locuri. Atâta tot!
2. Curățăm sistemul de ventilare
O simplă perie de ras vă va ajuta să curățați locurile greu accesibile din automobil, inclusiv sistemul de ventilare.
3. Îngrijirea panoului de bord
În locul soluțiilor scumpe toxice, luați o cârpă și o picătură de ulei de măsline. E o soluție foarte comodă și eficientă.
4. Scăpăm de firele de păr ale animalelor de companie
Dacă obișnuiți să luați animalele de companie în mașină, probabil cunoașteți bine această problemă. Veți avea nevoie de apă și un burete. Stropiți scaunele cu ajutorul unei sticle cu pulverizator, apoi ștergeți suprafețele cu buretele.
5. Odorizant natural
Nu mai este nevoie să procurați odorizante! Amestecați bicarbonat de sodiu cu ulei esențial de aroma pe care v-o doriți. Apoi puneți amestecul într-un mic recipient cu gaură în partea superioară și găsiți-i un loc potrivit în mașină.
6. Ștergătoarele de parbriz
Dacă veți unge ștergătoarele de parbriz cu puțin alcool, ele nu vor mai înșira murdăria pe tot parbrizul.
7. Curățăm parbrizul
Stropiți parbrizul cu puțin oțet, apoi ștergeți-l cu un șervețel de hârtie.
8. Îngrijirea jantelor cromate
Amestecați apă și oțet în proporții egale și turnați amestecul într-o sticlă cu pulverizator. Aplicați soluția pe jante și ștergeți-le bine cu o cârpă. Ele vor străluci ca și cum ar fi noi!
9. Anvelope curate
Amestecați apă și bicarbonat de sodiu până la consistența de pastă și aplicați-o pe anvelope. Acestea vor arăta de parcă mașina e abia ieșită din salon!
10. Mașină curată
Nu vreți să mergeți la spălătorie auto? Faceți o soluție de săpun făcut din uleiuri vegetale. Curățenia e garantată!
                                                                         Sursa:  http://perfect-ask.com

GÂNDACII ŢI-AU INVADAT BUCĂTĂRIA, MOLIILE ŢI-AU DISTRUS MARE PARTE DIN HAINE SI MUSTELE SUNT PESTE TOT? NU DISPERA! TE ÎNVAŢĂM CUM POŢI SCĂPA DE MUSAFIRII NEPOFTIŢI DIN CASĂ.

Dacă nu vrei ca moliile, musculiţele şi gândacii să se înmulţească necontrolat, înainte de a folosi orice soluţie, trebuie să ţii cont de următoarele sfaturi:
– găseşte ascunzătoarea insectelor. Debaraua, coşul de gunoi şi dulapul de bucătărie sunt câteva dintre spaţiile în care micii vizitatori se pot adăposti. După ce le identifici, curăţă bine aceste spaţii;
– evită să laşi mâncarea neacoperită sau vasele nespălate în chiuvetă şi nu ţine gunoiul în casă, chiar dacă nu s-a umplut coşul;
– nu ţine haine de lână în şifonier, lângă celelalte lucruri;
– nu lăsa libere căile de acces! Acoperă gura de aerisire de la baie cu o plasă şi astupă spaţiile din jurul ţevilor.
Mirosul de lavandă ţine moliile la distanţă
Pentru îndepărtarea moliilor:
– pune naftalină în şifonier;
– şi cedrul e foarte eficient. Poţi opta pentru ulei (cu care poţi unge uşile dulapului, o dată pe săptămână) sau pentru bucăţele mici de lemn de cedru, pe care le poţi agăţa de umeraşe;
– poţi folosi şi săculeţi cu lavandă. Mirosul acesteia ţine moliile la distanţă. La fel de bine poţi pune în şifonier rozmarin, mentă, ginseng, cimbru, piper sau ace de brad, câteva frunze de tutun ori coajă bine uscată de portocală. Şi frunzele verzi de muşcată, frunzele de nuc, cele de pelin sau leuşteanul uscat alungă moliile şi împiedică înmulţirea lor.
Ca să scapi de ţânţari:
– ideal e să pui plase împotriva insectelor, la ferestre;
– poţi scăpa uşor de ei dacă porneşti aerul condiţionat pe temperatură foarte scăzută şi laşi geamul deschis ceva vreme;
– mirosul emanat de frunzele de nuc arse goneşte ţânţarii. Acelaşi efect îl au beţişoarele parfumate;
– dacă îţi place mirosul de cuişoare, presară zilnic într-un recipient puţin ulei şi vei scăpa şi de micile bâzâitoare atât de agasante.
Busuiocul, duşmanul muştelor
Iată ce simplu e să le alungi:
– fă rost de un bucheţel de busuioc, pe care să-l ţii în casă, eventual cât mai aproape de fereastră;
– muştele fug şi de levănţică sau de mentă, aşa că poţi folosi cu încredere şi aceste plante.
Acidul boric omoară gândacii de bucătărie
Împotriva gândacilor ai trei soluţii:
– înmoaie pâine într-un amestec de apă cu acid boric (se găseşte la farmacie), apoi aşaz-o pe un capac de borcan, pe care îl pui în locurile unde ai văzut gândaci;
– dacă ai bunici la ţară, care mai fac săpun de casă, ai mare noroc. Cere-le nişte leşie (produs care rămâne după fabricarea săpunului) şi pune-o în “drumul” musafirilor nepoftiţi;
– împrăştie foi de dafin prin bucătărie. Gândacilor nu le place mirosul acestora


                          Beneficii nestiute ale otetului de mere

Curatirea tenului Se inmoaie un prosop în oţet de mere diluat cu puţină apă şi se aplica ca si compresă pentru faţă
Inreparteaza matreata. Amestecti un sfert de cană de oţet de mere  şi o cantitate egală de apă şi puneti amestecul într-un recipient cu pulverizator. Se pe părul umed, proaspăt spălat,se lasa să acţioneze 15 minute, apoi se clăteşte din abundenţă.

Pentru  a scapa de muste Se toarna otet de mere intr-un castron mic,se acopera  cu o folie de plastic care se gaureste in cateva locuri si capcana este gata 

Scurgeri infundate Turnati jumatate de ceasca de bicarbonat si o cana de otet. Apoi, spalati cu apa calda.

 Mirosul neplacut al cosului de gunoi  Stropiti cu otet o bucata de paine  si lasati-o in cosul de gunoi pana a doua zi. Puteti folosi acest procedeu pentru orice loc urat mirositor.

 Detergent cu otet. . Umpleti 1/3 dintr-o sticla cu pulverizator, cu otet de mere, iar restul cu apa si cateva picaturi de detergent de vase. Acest detergent este foarte eficient pentru curatarea baii si bucatariei. 

Daca aveti hainele mototolite,puteti pune intr-o sticla cu pulverizator o parte otet si trei parti apa.Atarnati hainele pe un umeras , pulverizati si lasati-le sa se usuce

Zgarieturi pe  mobila. Puteti pune otet intr-o sticla cu pulverizator si sa stopiti zonele respective.

Intarziati ofilirea florilor. Puneti in vaza putin otet si apoi adaugati apa. Acest lucru va mentine florile frumoase pentru mai mult timp.

 Pentru curatirea ochelarilor. Pe o carpa moale puneti otet de mere si curatati lentilele 

Indepartarea petelor de pe oale si tigai. Puneti vasul respectiv pe aragaz, turnati una sau doua cesti de apa amestecata cu ote in parti egale otet si fierbeti amestecul timp de cateva minute.


                               Prăjitură delicioasă cu foi de nucă

   Se bat spumă, 9 albușuri de ou,apoi se încorporează 250 g zahăr tos. Când zahărul s-a topit complet,se adaugă 250 g nucă măcinată. După omogenizare se adaugă 4 linguri de făină și se amesteacă bine compoziția. Se separă în șase porții egale care se întind sub formă de foi și se coc pe dosul tăvii, uns în prealabil cu unt. Pentru cremă se amestecă gălbenușurile cu 2 pliculețe zahăr vanilinat și 250 g zahăr pudră,se adaugă 3 linguri de lapte si se încălzește vasul in bain-marie,amestecând până ce se topește zahărul,apoi se lasă să se răcească. 200 g de unt se bat spumă și se amestecă bine,până ce totul se omogenizează. Se întinde crema astfel obținută pe foi,la ultima foaie,deasupra se presară o ciocolata de menaj,dată pe răzătoare.

                Soluție naturala pentru fertilizarea legumelor 
                si combaterea manei si a bolilor fungice

   Se amesteca intr-un vas cu volum dublu,4 l apa incalzita la 38 grade Celsius,la care se adaugă 15 linguri zahăr și 15 g drojdie uscată si se lasa 5-10 ore,amestecand din când în când. Seara se amesteca aceasta infuzie cu 6 l apa,într-o găleată și se stropesc,legumele din grădină cu această soluție.atât la rădăcină cât și pe frunze. Se folosește aproximativ un litru la fiecare tufă,după ce s-a spălat,mai întâi planta cu apă curată. Rezultatele se observă,cam după o săptămână.

        Pentru combaterea țânțarilor și gândacilor de bucătărie

  Amestecați,într/un flacon cu pulverizator, 50 ml șampon,50 g ulei vegetal,o ceașca de otet alb și o lingurita bicarbonat de sodiu și pulverizati pe dulapuri etajere,pe la colturi și alte suprafete din casa
 Un alt procedeu: se amesteca doua cani cu apa si o lingura de sare,adaugandu-se apoi,cateva picaturi de suc de lamaie. Amestecul se pune intr-o punga transparenta de plastic,  se adauga cateva monede,apoi se agata in dreptul  usii si la fereastra. Lumina reflectată de monede îi indeparteaza pe tantari.
              Un model de centrala termica,accesibila oricui!



    Detergent de casă pentru îndepărtarea mirosului neplăcut
                                            din baie
  •  Spalați, bine, covorasul din baie.
  •  Demontați capacul WC-ului si curatati-l periodic sau înlocuiti-l cu altul nou.
  •  Curatati garniturile vasului toaletei si daca este necesar, inlocuiti-le cu alte noi.
  •  Folositi acest detergent pentru baie preparat in casa: 
  • Amestecati 4 l apă fierbinte cu 50 g oțet, 2 linguri bicarbonat de sodiu și un dop detergent de vase. Frecați cu un burete înmuiat în amestec,vasul de WC și podeaua din baie. Lăsați să acționeze,timp de câteva minute,apoi clătiți bine cu apă caldă.

         Curăţiţi-vă cada de baie şi chiuveta,de mizerie şi rugină

Încăllziţi la o temperatură suportabilă 100 g otet din vin şi amestecaţi cu 2 linguri de sare.Frecaţi locurile afectate cu o cîrpă înmuiată în această soluţie. Lăsaţi să mai acţioneze încă 20 de minute,apoi clătiţi cu apă caldă.Trebuie să repetaţi operaţiunea,mai multe zile până la obţinerea rezultatului dorit

         Stimate domnişoare,nu este indicat să vă căsătoriţi cu băieţi care:

  • Devin adeseori violenţi,chiar dacă nu vă lovesc 
  • Vă înşeală
  • Nu vă integrează definitiv în viaţa personală ci sunt evazivi şi vă amână
  • Sunt dependenţi de tutun,alcool,sex,droguri,jocuri de noroc,grupuri de prieteni
  • Vă manipuleaza in folosul propriu
    Cum să îndepărtaţi rapid gheaţa de pe parbrizul maşinii 
 
Se amestecă 1litru de apă cu 6 linguriţe de sare şi se pune amestecul într-un recipient cu pulverizator, Pulverizaţi din acest amestec pe parbrizul îngheţat. Veţi evita astfel,întârzierea de la serviciu şi nu veţi mai avea mâinile îngheţate!


                Cum se prăjeşte peştele mărunt,ca să nu aibă oase

Va place pestele marunt, dar va enervează oasele cele mici. Nici o problemă! Iată ce trebuie să faceţi:.
Curatati peştele, il spalati, ii scoateti maruntaiele ţi îl tăiaţi. Cu un cutit ascutit taiati pestele în rondele subţiri.pe ambele părţi,fără a-i secţiona şira spinării. Umpleti burta cu rondele sau semi rondele de ceapa si o foaie de dafin.  Apoi,daţi-l prin faina si prajiti-l la foc mediu. Astfel,oasele se prăjesc ţi nu le mai simţiţi atunci când consumaţi peştele.Poftă bună!
 
                                                Miere naturala sau contrafacuta?

Mierea este un produs usor de falsificat, fie prin amestecarea mai multor tipuri de miere,fie prin adaugarea de glucoza industriala, obtinuta prin hidroliza amidonului din porumb sau din cartofi. Acest tip de glucoza, in stare lichida, are un gust aproape identic cu cel al mierii si este greu de depistat la degustare. Consumul indelungat de miere cu glucoza va poate pune in pericol sanatatea.
Va oferim trei teste prin care putem afla daca mierea pe care o cumparam este naturala sau contrafacuta:
Testul focului
Ungeti cu miere un colt de servetel de hartie şi dati-i foc cu un chibrit sau cu bricheta. Daca zona cu miere arde cu usurinta, mierea este autentica. Daca mierea este contrafacuta, zona unsa cu  miere nu se aprinde.
Testul servetelului
Se unge un servetel alb de bucatarie cu o lingura de miere. Mierea autentica nu pateaza, pe cand cele mai multe tipuri de miere artificiala lasa pete galbui.
Testul paharului cu apa
Mierea autentica nu se dizolva imediat daca este pusa intr-un pahar cu apa ci coboara mai intai la fundul paharului. Daca mierea este falsificata, se dizolva imediat si nu se depune.

                       Solutie pentru o recolta bogata de rosii

 Intr-un vas de 3 litri puneti puneti 2,5 l apa fara clor la care adaugati 100 g drojdie diluata cu apa calda si o jumatate de lingurita de zahar,Vasul se acopera cu tifon si se pastreaza intr-un loc cald. Cand doriti sa udati rosiile la un vas cu 10 l de apa adaugati un pahar din solutia pe care ati preparat-o. Fiecare tufa de rosii se uda cu cel mult un litru de amestec. Astfel,veti obtine o recolta bogata de rosii,rezistente la intemperii şi boli

               Reguli ce trebuiesc respectate penrtru a obtine un vin de casa de calitate

Curățați bine vasul în care veți face vinul
Este necesar ca vasul de lemn sau damigeana de sticlă să fie foarte curate. Oricât de bun ar fi mustul, dacă este pus într-un vas murdar nu are cum să iasă un vin bun.De asemenea mustul trebuie strecurat cand se pune in vasul de fermentare.
Controlati tăria si conservarea vinului
Pentru cei care doresc să păstreze vinul un timp îndelungat sau preferă vinurile mai alcoolizate, trebuie sa adauge câte 17 grame de zahăr la litru pentru fiecare volum de alcool dorit.
Fermentarea
Este important ca în recipientul în care punem mustul să lăsăm gol de fermentație, cam 10% din volumul vasului, pentru că altfel dă pe din afară. De preferat este să se pună și dop de fermentare, să nu rămână vasul descoperit și să intre in contact cu aerul, în special partea de sus.Reușita procesului de vinificație este asigurata și de temperatura la care fermentează mustul. Dacă temperatura este prea ridicată, procesul de fermentare se încheie în 1-2 zile. În schimb, dacă temperatura de fermentare este prea mică, procesul poate dura luni de zile sau se poate întâmpla ca fermentarea să nu aibă loc. De obicei, gospodarii pun mustul la fermentat în pivniță, acolo temperatura este între 15 -18 grade Celsius. Aceasta este o temperatură foarte bună pentru fermentarea mustului. Dacă temperatura este foarte mare, într-o zi sau două, mustul termină fermentarea și calitatea vinului obținut nu este foarte bună pentru că se pierd foarte multe arome. De asemenea, dacă temperatura în pivniță este sub 10°C, este posibil ca mustul să nu mai fermenteze deloc. Dacă este atât de rece în pivniță este indicat să încălziți recipientul cu ajutorul unor pături puse peste, pentru a crește temperatura de fermentare.Perioada optima de fermentare este de 2-3 săptămâni.
Pritocirea vinului
După cele 2-3 săptămâni, la finalizarea procesului de fermentare se recomandă ca vinul să fie tras imediat de pe drojdie. Aerisirea vinului realizată cu ocazia pritocului determină o reactivare a unei părți din drojdii care determină fermentarea ultimelor resturi de zahăr rezidual în cazul vinurilor tinere, precum și precipitarea și depunerea unor compuși metalici prin reacțiile dintre ionii de metale cu taninul și cu oxigenul. Se favorizează astfel procesul de autolimpezire, omogenizare și desăvârșire al buchetului vinului.
Nu se recomandă tragerea vinului direct în sticle pentru că vinul nu este foarte limpede. Vinul se trage de pe drojdie în alt vas sau într-un recipient, se golește drojdia și se spală vasul în care a fermentat și se pune la loc. Cam la 2-3 săptămâni după ce s-a tras vinul și acesta s-a limpezit complet se poate depozita în sticle de sticlă de 750 ml, pentru o păstrare îndelungată. Tot atunci,se poate degusta primul pahar de vin. Poate să nu fie foarte limpede, dar din punct de vedere al gustului este foarte bun. Este foarte important ca după ce se trage vinul, vasul să se țină tot timpul pe plin.

           Top douazeci de alimente care dau dependenta

 Cercetatorii de la universitatea din Michigan au realizat un top 20 al celor mai periculoase alimente din punct de vedere al adictiei. Pe primul loc s-a situat pizza, unul dintre cele mai iubite preparate din lume.
Pizza
Ciocolata
Chipsurile
Fursecurile
Inghetata
Cartofii prajiti
Cheesburgerii
Sucurile acidulate
Torturile
Branza
Baconul
Puiul prajit
Ruladele
Popcorn cu unt
Cerealele
Jeleurile
Friptura
Briosele
Nucile
Ouale

         Solutie pentru realizarea unui miros placut in locuinta

Ingrediente:
-10 picaturi de ulei esential ( levantica, trandafir,salvie)
-1 lingura de bicarbonat de sodiu
-1/2 l de apa
-O sticla cu pulverizator
Mod de preparare:
Intr-un vas se adauga uleiul esential, bicarbonalul si apa. Se amesteca bine si se.pune amestecul in sticla cu pulverizator ce trebuie agitata,ori de cate ori o folosim .  Pulverizati in camera , pe perdele, canapele, oriunde doriti. Nu este toxic iar casa dumnevoastra va avea un miros placut.

        Procedee naturale si ecologice pentru combaterea                                         buruienilor din gospodarie
                               

 1. Otetul
Ingrediente:
1 l de otet alb sau normal de 9 grade
O sticla spray
Umpleti sticla cu otet alb si spreiati direct pe buruienile din gradina, fara sa atingeti si plantele de cultura..Otetul se poate folosi diluat sau nediluat, în funcție de suprafața acoperită cu buruieni. Pulverizarea se face la prânz, când soarele este sus pe cer. Oțetul nu se aplică dacă afară a plouat sau dacă în următoarele 24 de ore va ploua. 
2. Iata şi o reteta pentru buruieni mai agresive:
Ingrediente:
1 l de otet alb sau normal dar cu concentratie de 9%
2 cani de sare de mare
¼ ceasca de detergent de vase
Sticla spray 
3. Amestec de sare cu oțet.
Se foloseste sare si oțet diluate cu apă, în cantități egale. Important este sa fie soare si temperatura cat mai ridicata pentru că temperatura potențează efectul toxic pe care îl au atât sarea cât și oțetul.

                                            Chiftelute delicioase  din cartofi








                                                             
      Metode de neutralizare a pesticidelor  si   bacteriilor                                           de pe legume si fructe
                         
 1. Apă cu oţet Puneti intr-un vas apa la care adaugaţi oţet ( o lingura la un litru de apă). Lasatilegumele   
sau fructele in apa timp de 5 minute,apoi curatati-le. Clătiţi-le sub un jet de apă rece.
 2. Bicarbonat de sodiu  Puneţi vegetalele într-un castron,adaugand trei-patru lingurite de bicarbonat de sodiu,lasati-le timp de cateva minute apoi clatiti cu apa.

Metode de a elimina din pericolele de pe aceste alimente
1. APĂ CU OŢET. O altă metodă tradiţională este clătirea cu apă şi oţet de mere. Umpleţi un bol mare de salată cu apă în care turnaţi oţet de mere. Folosiţi aproximativ o lingură de oţet pentru fiecare litru de apă. Lăsaţi legumele sau fructele în apă timp de cinci minute şi curăţaţi apoi mizeriile. În cazul cartofilor, morcovilor sau păstârnacului, le puteţi curăţa folosind o perie curată. Clătiţi apoi temeinic, sub un jet de apă rece.
2. BICARBONAT DE SODIU. Puneţi vegetalele într-un castron cu apă în care aţi adăugat trei-patru linguriţe de bircabonat de sodiu. Lăsaţi-le preţ de câteva minute şi apoi clătiţi sub un jet puternic de apă. Bicarbonatul de sodiu poate fi folosit şi la curăţarea frigiderului, pentru a scăpa de mirosurile neplăcute.

3. OZONIZAREA. Există aparate speciale care ozonizează apa în care sunt ținute legumele si fructele. Este suficient dacă se țin legumele și fructele 5-7 minute în acea apă. Practic, in cinci minute se scapă de 95% din tot acest balast pe care noi, altminteri, dacă îl ingerăm, ne provoacă efecte extrem de dezagreabile și nocive în corp.
- See more at: http://suntsanatos.ro/neutralizarea-pesticidelor-de-pe-fructe-si-legume-3694.html#sthash.wJbQu0zz.dpuf
Metode de a elimina din pericolele de pe aceste alimente
1. APĂ CU OŢET. O altă metodă tradiţională este clătirea cu apă şi oţet de mere. Umpleţi un bol mare de salată cu apă în care turnaţi oţet de mere. Folosiţi aproximativ o lingură de oţet pentru fiecare litru de apă. Lăsaţi legumele sau fructele în apă timp de cinci minute şi curăţaţi apoi mizeriile. În cazul cartofilor, morcovilor sau păstârnacului, le puteţi curăţa folosind o perie curată. Clătiţi apoi temeinic, sub un jet de apă rece.
2. BICARBONAT DE SODIU. Puneţi vegetalele într-un castron cu apă în care aţi adăugat trei-patru linguriţe de bircabonat de sodiu. Lăsaţi-le preţ de câteva minute şi apoi clătiţi sub un jet puternic de apă. Bicarbonatul de sodiu poate fi folosit şi la curăţarea frigiderului, pentru a scăpa de mirosurile neplăcute.

3. OZONIZAREA. Există aparate speciale care ozonizează apa în care sunt ținute legumele si fructele. Este suficient dacă se țin legumele și fructele 5-7 minute în acea apă. Practic, in cinci minute se scapă de 95% din tot acest balast pe care noi, altminteri, dacă îl ingerăm, ne provoacă efecte extrem de dezagreabile și nocive în corp.
- See more at: http://suntsanatos.ro/neutralizarea-pesticidelor-de-pe-fructe-si-legume-3694.html#sthash.wJbQu0zz.dpuf
Metode de a elimina din pericolele de pe aceste alimente
1. APĂ CU OŢET. O altă metodă tradiţională este clătirea cu apă şi oţet de mere. Umpleţi un bol mare de salată cu apă în care turnaţi oţet de mere. Folosiţi aproximativ o lingură de oţet pentru fiecare litru de apă. Lăsaţi legumele sau fructele în apă timp de cinci minute şi curăţaţi apoi mizeriile. În cazul cartofilor, morcovilor sau păstârnacului, le puteţi curăţa folosind o perie curată. Clătiţi apoi temeinic, sub un jet de apă rece.
2. BICARBONAT DE SODIU. Puneţi vegetalele într-un castron cu apă în care aţi adăugat trei-patru linguriţe de bircabonat de sodiu. Lăsaţi-le preţ de câteva minute şi apoi clătiţi sub un jet puternic de apă. Bicarbonatul de sodiu poate fi folosit şi la curăţarea frigiderului, pentru a scăpa de mirosurile neplăcute.

3. OZONIZAREA. Există aparate speciale care ozonizează apa în care sunt ținute legumele si fructele. Este suficient dacă se țin legumele și fructele 5-7 minute în acea apă. Practic, in cinci minute se scapă de 95% din tot acest balast pe care noi, altminteri, dacă îl ingerăm, ne provoacă efecte extrem de dezagreabile și nocive în corp.
- See more at: http://suntsanatos.ro/neutralizarea-pesticidelor-de-pe-fructe-si-legume-3694.html#sthash.wJbQu0zz.dpuf
      Procedeu simplu pentru curăţirea covoarelor                          in gospodarie

 Fiindca nu intotdeauna avem timp sa spalam covoarele sau sa le ducem la spalatorie exista un truc simplu prin care putem indeparta petele şi mizeria de pe suprafata lor. Pentru aceasta amestecam o lingura bicarbonat de sodiu, 1/3 pahar otet,o lingura din detergentul pe care il folosim şi apa calda. Punem amestecul intr-o sticla cu pulverizator,pulverizam petele sau suprafata ce vrem sa o curatam,frecam cu o perie,apoi limpezim.
          Verdens beste - prăjitura națională a Norvegiei– cea mai bună din lume!

Ingrediente:
– 1 pachet de unt moale + alte 3 linguri
– 210 g zahăr tos (1 și 2/3 cești)
– 185 g făină
– 1 linguriță praf de copt
– 80 ml lapte
– 5 ouă mari (separate)
- 35 g migdale „feliate”
-- 350 g smântână lichidă
-- 1 esență de vanilie
Mod de preparare:
– Preîncălzește cuptorul la treaptă mare, cu un grilaj poziționat fix la mijloc. Pune într-o tavă care nu lipește hârtie pergament.
– Bate untul (deja aflat la temperatura camerei) cu 2/3 ceașcă de zahăr pentru aproximativ 3 minute până obții un rezultat ușor și cremos. Adaugă făina și praful de copt, amestecând totul bine la viteza mică a mixerului.
– Adaugă și gălbenușurile și laptele, amestecâdn cu mixerul până se omogenizează. Toarnă aluatul obținut în tava tapetată.
– Într-un bol separat bate albușurile cu restul de zahăr până obții o compoziție ca pentru bezea. Întinde rezultatul peste aluatul din tavă. Presară deasupra migdalele.
-- Dă la cuptor pentru 30-35 de minute – sau până când observi că bezeaua de deasupra e ușor copt și umflat.
-- Lasă la răcit. Transferă prăjitura pe un fund de lemn.
– Când s-a răcit, într-un vas mediu bate smântâna pentru gătit cu esența de vanilie, timp de 3-4 minute.
-- Taie prăjitura pe jumătate, transversal, cu un cuțit zimțat.
– Pune una dintre jumătăți pe o tavă de servit, acoperă cu frișcă și pune și cealaltă jumătate deasupra – cu bezeaua în sus. Lasă prăjitura la frigder 1 oră înainte de a o consuma

               Banala votcă - utilizari nebanuite in gospodarie

Vodca este o băutură spirtoasă ce poate fi benefică,dacă este utilizată mai rar şi cu măsură. Mai puţin cunoscut este faptul că ea are şi utilizari neaşteptate,dar foarte utile,în godpodărie:
Păstrează florile tăiate mai multă vreme:  Se amestecă o linguriță sau două de vodcă și o lingură de zahăr cu apa din vază, iar florile se vor păstra proaspete pentru mult timp.
Curăță ochelarii: mai ales ochelarii de soare capătă o sclipire cu totul specială, de nou, dacă sunt frecați cu o cârpă moale din bumbac pe care s-a  pus o linguriță de băutură 
  Elimină mucegaiul: se amestecă într-un pulverizator o parte vodcă și o parte apă și se pulverizează pe locurile mucegăite.  În cazul lemnului se lasă soluția să acționeze câteva minute și apoi se șterge locul cu o cârpă moale.
Scoate mirosurile urâte din haine și pantofi: se amestecă într-o sticlă cu pulverizator, două părti vodcă și o parte apă distilată. Se pulverizează pe hainele şi pantofii care miros a vechi și a stătut,se lasă la aer pentru o oră, iar mirosul dispare .
Curăță pietrele semiprețioase: mărgelele de sticlă sau pietrele semiprețioase se curață și capătă o strălucire specială cu vodcă.  se pune vodcă într-un pahar ,se lasă mărgelele.să stea o oră, apoi se clătesc cu apă și se șterg. Se curăță cu o cârpă înmuiată în votca porțelanurile fine, după ce au fost spălate și șterse.
Scote etichetele de pe sticle sau borcane: se pune într-o farfurie vodcă și se  rulează borcanul cu etichetă. Aceasta se va desprinde perfect, rapid și ușor.

                                 Chiftele de post gustoase şi sănătoase


Ingrediente:
►2 cepe roșii
►3 fire ceapă verde
►3-4 căței usturoi
►2 dovlecei
►2 morcovi
►2 cartofi
►100 g varză albă
►2-3 lingurițe ulei de măsline
►o legătură pătrunjel
►o legătură mărar
►piper alb măcinat
►200 g pesmet alb
►ulei pentru prăjit.
Se  curăță legumele, se spală și se rad pe răzătoarea mică. Cartofii se rad separat și apoi se scurg de zeamă. Varza se toacă mărunt și se amestecă cu restul legumelor. Se adaugă și verdeața tocată mărunt, ulei de măsline, 100 g pesmet, se condimentează cu sare și piper și se frământă bine.  Se pregătesc chiftelele și apoi se trec printr-un strat de pesmet alb. Se prăjesc chiftelele în uleiul încins.                          

                Neutralizarea pesticidelor de pe fructe si legume

Cele mai multe vegetale sunt tratate cu ierbicide şi pesticide. sunt stropite din belşug pentru a se păstra cât mai bine, iar culegătorii, maşinile de transport sau tarabele din pieţe le pot contamina cu bacterii precum listeria, salmonella, E.coli.

Mulţi poluanţi şi pesticide care rămân pe suprafaţa alimentelor sunt lipofile. Simpla spălare cu apă nu le va îndepărta.
Metode de a elimina din pericolele de pe aceste alimente
1. APĂ CU OŢET. O altă metodă tradiţională este clătirea cu apă şi oţet de mere. Umpleţi un bol mare de salată cu apă în care turnaţi oţet de mere. Folosiţi aproximativ o lingură de oţet pentru fiecare litru de apă. Lăsaţi legumele sau fructele în apă timp de cinci minute şi curăţaţi apoi mizeriile. În cazul cartofilor, morcovilor sau păstârnacului, le puteţi curăţa folosind o perie curată. Clătiţi apoi temeinic, sub un jet de apă rece.
2. BICARBONAT DE SODIU. Puneţi vegetalele într-un castron cu apă în care aţi adăugat trei-patru linguriţe de bircabonat de sodiu. Lăsaţi-le preţ de câteva minute şi apoi clătiţi sub un jet puternic de apă. Bicarbonatul de sodiu poate fi folosit şi la curăţarea frigiderului, pentru a scăpa de mirosurile neplăcute


                       Combaterea daunatorilor cu pelin

 Pelinul proaspat este eficient in combaterea daunatorilor.(gandaci de bucatarie, plosnite, capuse) iar aroma lui puternica curata aerul din casa.
Se prepară o infuzie de pelin din 5 litri de apa si 50 de grame de planta cu care se spala geamurile, peretii, dusumeaua si mobila.
Insecticid contra puricilor : Pelin verde 10g, alcool tehnic 200ml, apa 200ml. Se pun pelinul si alcoolul intr-o sticla inchisa ermetic. Dupa 4-5 zile extractul obtinut se filtreaza, se dilueaza cu apa si se foloseste prin pulverizare contra puricilor

Preparat de sezon.delicios si sanatos -Mancare de urzici cu usturoi,hrean si mamaliga

  In apa care clocoteste se pune o lingurita de sare si o jumatate de lingurita de bicarbonat ( pentru pastrarea culorii verzi, altfel urzicile se vor inegri prin fierbere si nu vor mai fi asa gustoase).Apoi se pun urzicile spalate, in oala. si se  fierb 15 minute, dupa care se scurg prin strecuratoare.  Zeama va va folosi  mai tarziu, la prepararea mancarii.
 Urzicile strecurate  se toaca marunt, pe un fund de lemn, precum vinetele coapte inainte de a le face salata. frecandu-se cu doua linguri de faina, ca sa se lege mai bine. Apoi se pun la calit,intr-o cratita cu putin ulei de  masline incins. Se adauga,cel putin, un polonic din zeama ramasa de la fiert, pentru ca altfel, devin prea uscate si se intaresc de la faina. Se amesteca des, ca sa se omogenizeze,cca 10 minute pana ce devin ca o ciulama pastoasa. Se lasa sa se raceasca putin,apoi se adauga usturoi pisat ,amestecandu-se bine. Cand este gata si mamaliga se pun in farfurii,presarand deasupra hrean ras,stropit cu otet,ca sa-i reduca din tarie.

                     Cât de sănătoase sunt vasele în care gătim                    

  Oalele de aluminiu  sunt folosite pe scara larga si multi dintre noi le avem in bucatarie. Exista insa si controverse asupra acestor vase.  „Aluminiul este pe lista substantelor nocive si s-a dovedit ca folosinta indelungata a unui vas de aluminiu duce la erodarea lui. in timp aluminiul poate ajunge in mancarea pe care o gatim si ne putem intoxica. De aceea trebuie sa aveti mare grija cum curatati aceste vase. Ele au de regula un strat protector care nu permite aluminiului sa ia contact cu mancare. Daca atunci cand le spalati le frecati prea tare cu sarma, invelisul protector se poate deteriora. Daca observati ca aceste vase sunt zgariate pe interior sau din ele s-au desprins mici bucati, atunci trebuie sa le aruncati deoarece devin periculoase“, spune Vlad Coltaru, inginer, pentru adevarul.ro.
  La moda sunt si vasele de teflon, mai ales tigaile. Au un mare avataj, deoarece mancarea nu se lipeste si se poate gati fara ulei. insa si aceste vase pot fi periculoase. „Teflonul are in compozitie cadmiu, plumb, dar si acid perfluorooctanoic, o obstanta despre care exista studii ca ar fi cancerigena. Deja in noile vasele de teflon aceasta substanta nu mai este folosita. Teflonul este sigur atata timp cat este intact. Daca este zgariat atunci aceste substante pot ajunge in mancare si apoi in organismul nostru. De evitat sunt si vasele de cupru care poate ajunge in alimente la temperaturi inalte. De aceea, evitati sa fierbeti sau sa prajiti ceva in vase de cupru“, mai spune specialistul.
Specialistii spun ca exista si vase 100% sigure. Cele mai bune sunt cele din lut in care se gateste de sute de ani. La fel sunt si cele din sticla termorezistenta sau cele din ceramica. „Este bine cand gatiti sa folositi vase de lut.
Pot fi folosite si la cuptor si direct pe aragaz. La fel de bune sunt si cele din sticla cunosute sub numele de yena, dar si cele din ceramica. si vasele de inox sunt bune, dar trebuie sa verificati sa nu contina din fabricatie si alte metale folosite de obicei la sustinerea manerelor“, mai spune Vlad Coltaru.
Cu totii folosim caserole din plastic si nu ne-am uitat probabil pe cifrele care apar pe ambalaje. Plasticul are un cod numeric, iar cifrele sunt de la 1 la 7. Specialistii spun ca trebuie sa fim atenti atunci cand le cumparam. Cele care au codurile 1, 2, 4 sau 5 sunt mai sigure. Cele mai periculoase sunt cele care au pe ambalaj cifra 3, 6 sau 7.
„Caserolele din plastic care au codurile 1, 2, 4 sau 5 sunt facute din plastic de buna calitate sau din acelasi plastic din care se fac si pungile. Sunt mai rezistente la caldura si nu contin substante nocive. Cele care au cifrele 3, 6 sau 7 contin in general si polistiren si devin periculoase atunci cand intra in contact cu caldura. Chiar daca sunt rezistente nu ar trebui sa folosim caserole din plastic la microunde deoarece substantele nocive pot ajunge rapid in mancarea pe care o consumam. Indiferent de codul lor, cel mai bine ar fi sa nu depozitam mancare in plastic. Mult mai sigure sunt vasele de sticla sau ceramica“, mai spune specialistul, potrivit sursei citate.

                                                                    Caşcaval  de  casă

Ingrediente:
– 1 litru de lapte;
– 1 lingură de sare;
– 200-300 ml de smântână;
– 3 ouă;
Mod de preparare:
– Puneți sarea în lapte și dați la foc.
– Între timp bateți smântâna și ouăle.
– De îndată ce laptele începe să fiarbă, adăugați amestecul de smântână și ouă.
– Puneți la strecurat masa după ce aceasta se îngroașă separându-se de zer.
– Lăsați să se scurgă bine zerul.
– Peste câteva ore poate fi servit.
Dacă adăugați puțină curcuma, atunci cașcavalul va avea o culoare galbenă mai pronunțată. Bulele din cașcaval se obțin adăugând bicarbonat de sodiu,
                                                                                                                                                Sursa: Bucatariata.com

                       Cea mai ietină modalitate de încălzire a locuinţei

Se folosesc câteva cutii metalice, de la conserve sau de la vopsea şi suluri de hârtie igienică, la care se scoate tubul de carton din mijloc și care se poziționează în interiorul cutiilor.
Pentru a menține arderea pe termen îndelungat, se stropește hârtia cu alcool de o concentrație de 70%. Este necesar ca alcoolul  să umple cutia metalică. După aceea se aprinde hârtia, cu grijă pentru a nu arde.
Cu doar câteva astfel de cutii veţi reuși să încălziti o cameră , fără nicio problemă.  E una dintre cele mai ieftine modalități de a încălzire pentru o cameră.
                                                                                                                   Sursa: Perfect Ask

                       Cum se dezgheaţă rapid parbrizul automobilului
  
Amestecați într-o sticlă trei sferturi de alcool și un sfert de apă și agitați. Puteţi utiliza recipientul soluției de curățare a ferestrelor.
Aplicați amestecul pe parbriz și veți observa că nu durează nici măcar un minut până ce stratul de gheață a și dispărut. Este incredibil cât de repede puteți scăpa de stratul de gheață de pe parbriz cu ajutorul acestei tehnici.

                                                                 Piftie de porc reuşită

Traditionala racitura de porc sau piftie din carne de porc, aromata cu usturoi, fina si gustoasa, inchegata fara sa folosim pliculete cu gelatina, nu ar trebui sa lipseasca de pe masa de Craciun. .

Ingrediente: 

jumatate de capatana de porc

2 „adidasi“ de porc

cateva bucati de sorici

2 morcovi (optional, pentru un gust putin dulce)

radacina de telina

o lingurita boabe de piper

sare

5-6 catei de usturoi

Capatana de porc se taie in bucati potrivite, iar intr-o oala incapatoare se pun la fiert urechi, rat, bucati de carne si soriciul, oase de rasol, adidasi de porc, dar si morcovii intregi si bucatile de telina, putina sare si boabele de piper. Important este ca apa sa acopere bine carnea, pentru ca nu aveti voie sa completati cu apa dupa ce aceasta se va evapora in timpul fierberii, ne sfatuieste Elisabeta Stoica din Bucuresti, gospodina cu zeci de ani de experienta. Se fierbe totul la foc potrivit, pana cand incepe carnea sa se desprinda de pe oase. Nu uitati ca in timpul fierberii sa indepartati grasimea si spuma care se aduna la suprafata.
Dupa ce carnea a fiert, scoateti totul din apa pe platouri, inclusiv legumele, si separati carnea de os. Zdrobiti usturoiul si frecati-l cu sare, trageti de pe foc oala cu zeama in care a fiert carnea si puneti usturoiul in ea, apoi amestecati totul bine. Lasati compozitia la odihnit timp de 10 minute. Rezultatul trebuie sa aiba o consistenta usor lipicioasa. Pentru a verifica daca piftia se va inchega, puteti sa puneti niste zeama pe o farfuriuta si sa o bagati putin la frigider.
Daca se incheaga, atunci puteti sa va vedeti mai departe de treaba. Carnea se repartizeaza in vase mai mici, boluri, vase yena sau farfurii, si puteti sa asezati la baza si morcovul fiert taiat rondele, daca doriti sa formati un design mai vesel dupa ce rasturnati piftia. Urmeaza sa turnati zeama peste bucatile de carne, pana le acoperiti, dar folositi o strecuratoare, pentru ca piftia sa iasa clara. Vasele cu piftie se dau la frigider pana se incheaga. Puteti sa o serviti cu putina boia dulce presarata deasupra. 
                                                                                           sursa: adevărul.ro
                                                             
                                                     Ciorba Radauteana

Ciorba Radauteana cu piept de pui este o ciorba foarte gustoasa pregatita din carne de pui, legume si dreasa cu smantana. Asemanatoare cu ciorba de burta, aceasta supa de pui cu smantana si usturoi este perfecta dimineata, dupa o petrecere, dar si oricand in timpul zilei. Mai usoara decat traditionala ciorba de burta este insa la fel de gustoasa! Ciorba Radauteana este o reteta traditionala romaneasca, specifica nordului Moldovei.

Reteta pentru ciorba radauteana

Ingrediente pentru 4,5-5 litri:

-    Un piept mare de pui cu piele si os
-    O ceapa
-    O telina de marimea unui mar
-    Un pastarnac
-    O radacina de patrunjel
-    2-3 morcovi
-    Un gogosar si un ardei gras rosu
-    3 oua
-    200-300 ml smantana 20% grasime
-    Una-doua linguri otet
-    3-4 catei de usturoi
-    O legatura patrunjel

Preparare:

Pieptul de pui se taie in doua de-a lungul si se pune la fiert intr-o cantitate suficienta de apa. Se dauga sare inca de la inceput. Dupa ce a tras primul clocot si ati cules spuma adaugati ceapa intreaga si radacinoasele taiate in bucati mari. Cand au fiert atat carnea cat si legumele vor fi scoase din oala. Carnea va fi dezosata si curatata de piele, apoi va fi taiata fasii intocmai ca la ciorba de burta. Albitura (telina, pastarnacul si radacina de patrunjel, optional si ceapa) vor fi puse in blender cu o cantitate suficienta de apa si vor fi pasate pana se vor transforma intr-o crema. Daca nu aveti un robot de bucatarie, radacinile vor fi date printr-o sita. Fasiile de carne se vor adaauga in supa odata cu piureul de radacinoase. Morcovul se va taia rondele. Cei care prefera ca ciorba sa aiba culoarea portocalie pot pasa si morcovul. Se pun la fiert si cubuletele de gogosar si ardei copt. Pot fi folositi gogosari pusi la otet, gustul fiind chiar mai bun.
Smantana se amesteca bine cu galbenusul de ou (albusul nu va fi adaugat in ciorba), se pune supa fierbinte cate putin si dupa ce se subtiaza se adauga in oala. Se adauga usturoiul pisat ca la mujdei si se lasa la fiert 2-3 minute. Atentie, daca usturoiul va fierbe mai mult isi va pierde gustul, daca fierbe prea putin va oxida. La final se pune otetul ( e de preferat otet de la gogosari).
Condimentele se pun dupa gust, dar si smantana si ouale. Cei care prefera mancarurile mai consistente, vor putea sa puna ceva mai multa smantana si pot adauga un ou, dar se poate si reduce cantitatea de smantana. Sarea, otetul si usturoiul se pun dupa gust. E de preferat sa fie adaugate cu moderatie si sa fie completat gustul in timpul mesei. Patrunjelul tocat se adauga in farfurie cand e servita ciorba radauteana. Ardeiul iute nu trebuie sa lipseasca


                    Gem de kiwi cu lamaie

Ingrediente: – 1 kg kiwi;
– 1 kg zahar;
– 1 lamaie.
Kiwi se curata de coaja si se paseaza printr-o sita, pentru a indeparta cat se poate semintele negre.
Piureul astfel obtinut se pune pe foc, impreuna cu zaharul si sucul de lamaie.
Fierbi la foc mijlociu, timp de 20-25 de minute, amestecand continuu.
Borcanele se incalzesc 5 minute in cuptor, apoi se toarna gemul fierbinte.
Lasi gemul la racit, apoi le inchizi ermetic si le depozitezi in camara.
Pofta buna!

   CUM SCOŢI MIROSUL DE PRĂJEALĂ DIN CASĂ

Orice gospodină ştie cât de greu iese mirosul de prăjeală din haine, păr, dar mai ales din casă. Dacă tocmai ai făcut şniţele, chiftele sau cartofi prăjiţi şi bacon, ştii despre ce vorbim. Vezi cum scoţi mirosul de prăjeală din casă rapid şi eficient.
Magicul oţet te scapă de mirosul de prăjeală
Pune la fiert o oală de apă în care torni oţet alimentar. Lasă să fiarbă până ce aburii umplu toată bucătăria, apoi aeriseşte.
Dacă nu s-a dus tot mirosul de prăjeală, înmoaie un prosop de bucătărie în oţet, flutură cârpa prin toată camera şi apoi deschide geamul.
Condimente aromate combat mirosul de prăjeală
Mirosul de chiftele este încăpăţânat, iar dacă ai prăjit peşte, nu ai nicio şansă să scapi de el până vin invitaţii.
Pune la fiert într-un vas cu apă câteva condimente cu arome puternice, cum ar fi coajă de lămâie sau portocală, scorţişoară, cuişoare şi ghimbir.
Lasă bucătăria să se umple de mirosurile sărbătorilor de iarnă şi nici nu o să observi că prăjeala s-a evaporat.
Curăţă după ce ai gătit
Nimic nu scoate mirosul de prăjeală din casă mai bine decât curăţenia şi aerisirea încăperii.
După ce ai terminat de prăjit alimentele, curăţă aragazul, vasele în care ai ţinut alimentele, pune la spălat cârpele de bucătărie, clăteşte buretele de vase, şterge blatul şi nu uita de scurgerea de la chiuvetă.

Uleiul ars şi stropii de mâncare de prin bucătărie fac mirosul de prăjeală să persiste mai mult timp şi „îngreunează” aerul.
Nu uita să deschizi geamurile după ce ai terminat de gătit şi dacă ai horă sau gură de aerisire, deschide-le şi pe acestea, pentru a scăpa de fum şi mirosul de prăjeală.                                                                                                     Sursa: UnicaOnline                                                                                                                                                          
                        Metode eficiente de curăţare

Vă descoperim 11 metode de a curăța ceea ce până acum ați încredințat profesionistilor.
1. Scaunele automobilului
Curățătoria chimică ne costă scump. Doar pregătiți o soluție de săpun cu adaos de oțet și bicarbonat de sodiu. Luați o perie tare și la treabă.
2. Ramele de la ferestre
Pentru început, presărați din plin cu bicarbonat de sodiu zonele murdare. Apoi turnați deasupra oțet și așteptați până când amestecul va începe să facă bule. Folosind o periuță de dinți veche sau un bețișor de vată ștergeți murdăria, după care treceți peste locurile curățate cu o cârpă umedă curată.
3. Mașina de spălat
Dacă mașina de spălat funcționează regulat, atunci cu siguranță știți că cu timpul hainele spălate scoase din mașină încep să prindă un miros neplăcut, parcă mucegăit. Ca să scăpați de această problemă, puneți mașina de spălat la un regim lung de spălare și băgați clor în loc de detergent. Fără să puneți haine la spălat. Dacă nu doriți să folosiți clor, puteți pune un amestec de bicarbonat de sodiu și oțet.
4. Rosturile de la faianță
Casa poate fi curată, dar din cauza rosturilor de la faianță poate părea invers. Pentru a curăța rosturile, luați o periuță de dinți și clor, deasemenea puteți adăuga și săpun. Și cada se curăță în doar 10 minute folosind această metodă.
5. Canapea din microfibră
Încercați mai întâi să curățați canapeaua cu alcool, apoi cu apă distilată. Cu apă obișnuită canapeaua nu se va curăța și vor rămâne pete inestetice. Principiul de curățare este următorul: în primul rând umeziți cu alcool, apoi frecați cu o perie tare și uscată.
6. Pieptenele
Pur și simplu înmuiați pieptenele într-o soluție de apă fierbinte cu bicarbonat de sodiu.
7. Praful de pe gurile de aerisire
Folosiți o perie cosmetică veche pentru a ajunge acolo unde aspiratorul nu reușește.
8. Butelii de sticle incomode
Sticlele decorative sunt o adevărată încercare pentru orice gospodină. Luați puțină sare, săpun și un pic de apă caldă. Amestecați bine soluția, turnați-o în sticla murdară și agitați-o bine de câteva ori. Procesul poate fi repetat de câteva ori.
9. Vase arse
În acest caz vă ajută o soluție de bicarbonat de sodiu și peroxid de hidrogen. Cu efort puțin veți obține rezultatele așteptate.
10. Urme de marker pe podea
Dacă copii dvs. se învață să scrie, atunci vă întâlniți des cu această problemă. Soluția este pasta de dinți. Puneți un pic de pastă de dinți pe urmele de la marker și lăsați câteva minute după care ștergeți cu o cârpă.
11. Grătarele pentru grill
Tăiați o ceapă în două și cu o bucată frecați bine grătarul. Arsura se va curăța ușor.



                                   Cele mai bune gogoşi
 
In Ardeal, pancovele sunt cele mai bune gogoşi. Sunt foarte pufoase si fragede, iar gustul lor este unul delicios !
Ingrediente:
- 250 ml lapte;
- 60 g unt topit;
-  500 g faina;
- 4 galbenusuri;
- un pliculet de drojdie pudra;
- 60 g zahar;
- coaja de lamaie dupa gust;
- zahar pudra pentru decor;
- putina esenta de vanilie, daca vrei sa le dai o aroma putin mai intensa.
Mod de preparare:
1. Se pune faina intr-un recipient mai adanc, apoi se pune putin lapte caldut, galbenusurile la temperatura camerei, zaharul si drojdia. Se framanta bine cu mainile si de adauga lapte caldut cate putin.
2. Untul se topeste la microunde, dar nu trebuie sa fie fierbinte cand il adaugi la aluat, ci la temperatura camerei. Se adauga la aluat si iarasi se framanta foarte bine, astfel incat sa obtii o coca elastica, destul de moale, dar care sa nu se lipeasca de degete. Aceasta trebuie lasata la crescut cel putin o jumatate de ora sau pana isi dubleaza volumul. Pentru un efect sporit, o poti lasa in soare, la caldura acestuia.
Cum sa faci cele mai bune scovergi
3. Dupa ce aluatul creste, se mai framanta o data si apoi se intinde, astfel incat sa aiba cam 1 cm grosime.
4. Cu ajutorul unul pahar, se decupeaza cercuri din aluat si apoi se mai lasa o jumatate de ora la crescut, de preferat tot in soare sau, daca nu, cel putin la o temperatura destul de ridicata.
5. Se pregateste o cratita cu margini inalte si se toarna ulei in aceasta, destul de mult incat sa poata fi prajite gogosile si sa pluteasca atunci cand sunt preparate. Se adauga pe rand si NU se inghesuie (ai nevoie de putin mai multa rabdare pentru aceasta faza, dar iti garantam ca rezultatul merita!). Se prajesc 2 minute pe fiecare parte, apoi se scot pe un prosop de hartie, pentru a fi eliminat excesul de ulei.
6. Se lasa la racit si se pudreaza cu zahar farin inainte de a fi servite. Pot fi savurate cu o portie de frisca sau cu inghetata, ori, de ce nu, alaturi de cafeaua de dimineata.
        Cum să utilizați uleiul de măsline în scopuri neobișnuite
1. Cum să îndepărtați guma de mestecat
Dacă ați călcat întâmplător pe o gumă de mestecat, sau dacă ea s-a lipit de podea, nu vă faceți griji. Turnați un pic de ulei de măsline pe o cârpă și ștergeți urma de la gumă. Apoi, ea poate fi îndepărtată cu ușurință.
2. Îngrijirea pervazurilor
Pervazurile de granit necesită periodic de o îngrijire aparte. O soluție ideală pentru acest lucru este uleiul de măsline. Pur și simplu turnați o cantitate mică de ulei pe pervazul ferestrei, și întindeți uleiul pe toată suprafața. După care ploaia va lustrui frumos pervazul.
3. Pentru redarea strălucirii robinetului
Un pic de ulei de măsline ajută la redarea strălucirii robinetului și a capului de duș, care va dura mult timp. Acest truc protejează, de asemenea  suprafața de crom de acumularea calcarului. Rezultatul este pur și simplu uimitor! 
4. Ulei pentru masaj
Pentru un efect mai bun nu trebuie neapărat să utilizați uleiuri scumpe speciale pentru masaj. Utilizați cu încredere uleiul de măsline în locul lor. Opțional, puteți adăuga la el câteva picături de uleiuri esențiale, pentru un miros mai plăcut. 
5. Pentru recondiționarea mobilierului din lemn
Amestecați uleiul de măsline cu suc de lămâie sau oțet în proporție (2: 1). Aplicați o cantitate mică de amestec pe o cârpă și ștergeți mobilierul din lemn. Această metodă va ascunde micile zgârieturi de pe mobilier. 
6. Pentru a scăpa de afide
Adaugați într-o sticlă cu pulverizator o cantitate de ulei de măsline și o picătură de lichid de vase. Pulverizați amestecul pe plantele care suferă, și în scurt timp veți scăpa de insectele afidiene. 
7. Loțiune demachiantă
Soluțiile pentru îndepărtarea machiajului conțin adesea componente toxice dăunătoare. Aplicați o picătură de ulei de măsline pe un tampon de bumbac și ștergeți fața. Orice make-up este ușor îndepărtat și în plus  pielea feței rămâne hidratată.
 8. Pentru a reîmprospăta produsele din piele
Frecați cu ulei de măsline obiectele uzate din piele și lăsați-le să stea pentru o vreme. Apoi ștergeți-le cu o cârpă. Uleiul se poate folosi în locul cremei de încălțăminte. Aplicați pe pantofi un strat subțire de ulei și ștergeți cu o cârpă sau un prosop de hârtie. Efectul este uimitor! 
9. Pentru a conferi frumusețe părului
Uleiul de măsline este unul dintre cele mai eficiente mijloace, folosit pentru hidratarea și regenerarea părului. Puneți câteva picături de ulei de măsline pe palmă și masați ușor scalpul. Apoi pieptănați părul. Aproximativ după o oră spălați părul cu șampon și clătiți bine. Pentru un efect mai bun, la uleiul de măsline puteți adăuga un gălbenuș de ou. 
10. Pregătiți scrub de casă
Pentru a pregăti scrub în condiții de casă, amestecați zahărul cu uleiul de măsline și o picătură de ulei esențial la dorință. Aplicați amestecul pe mâini și masați ușor. Pielea va deveni moale și catifelată! 
11. Pentru a repara un fermoar
Dacă fermoarul s-a blocat, acesta poate fi ușor remediat. Ștergeți dinții fermoarului cu un tampon de vata înmuiat în ulei de măsline. Apoi trageți încet cursorul.
Sperăm că după citirea acestor informații, veți folosi acest “aur lichid” nu doar pentru a condimenta salatele. Aceste sfaturi utile vă pot ajuta să rezolvați micile probleme de gospodărie apărute în fiecare zi!

            Cum se decongeleaza corect alimentele


Decongelarea alimentelor se face de cele mai multe ori urmand metode invatate din auzite. Din pacate, cele mai cunoscute variante de decongelare altereaza mancarea si, mai rau, din acest motiv ne pun in pericol sanatatea.
Super-Hrana.ro ne propune o lista de 6 modalitati comune de decongelare a alimentelor, care ar trebui pur si simplu uitate, si bineinteles solutia pentru o decongelare si o preparare corecta a alimentelor.
Carne lasata la dezghetat la temperatura camerei
Lasand mancarea, in special carnea, sa se decongeleze la o temperatura cuprinsa intre 4,5-60°C, bacteriile se vor dezvolta nestingherite, acesta fiind intervalul optim in care este reluata activitatea microbiana. In cazul in care produsele alimentare care au fost decongelate astfel nu sunt gatite corespunzator, atunci in mod cert exista riscul de imbolnavire.
Solutia corecta
Specialistii din domeniul alimentatie publice recomanda trei modalitati corecte prn care carnea poate fi decongelata.
Prima este utilizarea unui castron cu apa rece in care sa scufunda carnea ambalata, iar de fiecare data cand apa incepe sa se incalzeasca se scurge si se inlocuiesti din nou cu apa rece.
A doua varaianta consta in mutarea carnii din congelator in frigider. Astfel, trebuie asteptat pana cand carnea se dezgheata complet.
A treia varianta consta in dezghetarea carnii utilizand functia de decongelare a cuptorului cu microunde. Daca folosim ultima varianta trebuie sa gatim carnea imediat dupa ce a fost scoasa din cuptor. 
Evitati pestele congelat
Pestele are o carne foarte sensibila la schimbarile de temperatura, tocmai de aceea foarte multi bucatari dar si nutritionisti recomanda consumul de peste local, care se gaseste mereu proaspat.
Un peste congelat, care mai apoi a fost decongelat necorespunzator, nu doar ca dezvolta foarte multe bacterii, dar nici dupa ce a fost gatit la o temperatura corespunzatoare rezultatul nu este unul spectaculos, intrucat pestele devine moale si fara gust.
Solutia de compromis
Specialistii din domeniul alimentatiei publice recomanda celor care doresc sa consume peste, sa achizitioneze doar peste proaspat, pentru ca, in primul rand este mai sigur pentru consum si in al doilea rand este mult mai ieftin. Daca iti doresti sa consumi o anumita specie de peste care nu este specifica tarii si alegi sa cumperi varianta congelata, trebuie sa urmezi cu sfintenie metodele explicate, in functie de specia de peste, pe eticheta produsului 
Legumele trebuie decongelate?
Este o problema care framanta pe oricine doreste sa gateasca niste legume gata taiate si curatate, care au fost cumparate din supermarket. Unele ambalaje ofera indicatii despre cum trebuie gatite respectivele legume, dar ceea ce multe companii producatoare uita sa mentioneze este perioada de timp in care respectivele legume ar trebui gatite. Asa ca de cele mai multe ori rezultatul este unul dezastruos, iar legumele se transforma intr-un terci care nu mai are nici un gust.
Solutia corecta
Legumele congelate sunt in general prefierte, ceea ce inseamna ca inainte de congelare au fost date intr-un clocot de apa. Tocmai acesta este si motivul pentru care aceste legume se pot gati imediat dupa ce au fost scoase din congelator. Fiind prefierte timpul de preparare al acestor legume este mult mai scurt. Specialistii in alimentatie publica recomanda gatirea la abur a legumelor congelate. Astfel, legumele se vor gati corespunzator.
Puneti alimente congelate in ulei fierbinte fara sa curatati stratul de gheata format?
Este total gresit sa gatesti alimente congelate in ulei incins, intrucat atunci cand uleiul fierbinte intra in contact cu apa are loc o reactie violenta, ce rezulta in pulverizarea agresiva a uleiului. Apare riscul arsurilor pielii, sau chiar al incendiilor.
Solutia corecta
Atunci cand luati alimentele din congelator si vreti sa le preparati imediat incercati sa eliminati cat mai mult din gheata acumulata pe suprafata carnii. Razuiti gheata sau puneti un jet de apa rece peste carne pentru a elimina cristalele de gheata formate. Cu cat este mai putina gheata cu atat veti fi mai protejat si uleiul nu va sari din tigaie. 
Gatesti alimentele congelate la aceasi temperatura cu cele decongelate
Atunci cand prepari o bucata de carne congelata la aceasi temperatura cu o bucata de carne decongelata rezultatul obtinut va fi unul dezastruos. Mai exact, o bucata de carne arsa pe exterior si insuficent gatita in profunzime.
Solutia corecta
Bucatarii profesionisti recomanda reducerea temperaturii cu 25% si prelungirea timpului de preparare cu 50%. De exemplu, daca in mod obisnuit gatiti ceva la 350grade, timp de 10 minute, pentru a gati varianta congelata a respectivului produs veti avea nevoie de o temperatura de 325 grade si un timp de 15 minute. Daca respecti aceasta regula rezultatul obtinut va fi similar cu gatirea alimentului in varianta decongelata. 
Fructe dezghetate rapid 
Cand vine vorba de utilizarea fructelor congelate la deserturi si nu numai, multi dintre noi le scoatem din congelator in ultimul moment si apelam la fel si fel de trucuri pentru a le decongela rapid.
Acest lucru este total gresit, pentru ca fructele sunt foarte fragile si grabirea procesului de dezghetare duce la obtinerea unor fructe care devin foarte moi, isi pierd culoarea si gustul si capata un aspect total neatragator.
Solutia corecta
Cele mai bune metode de dezghetare a fructelor sunt: trecerea lor din congelator in frigider si pastrarea lor pana la decongelarea completa, sau sub jet de apa rece continuu. Ambele metode pot dura ceva timp tocmai de aceea este forte bine sa va planificati din timp ce urmeaza sa faceti si sa va pregatiti cu ingredientele necesare

            Metode pentru a scăpa de gândacii de bucătărie.

Curăţenia
Unul dintre cei mai importanţi paşi în eradicarea acestei probleme contra gândacilor este cel al curăţeniei. Nu ţineţi vasele nespălate în chiuveta. Nici gunoiul nu trebuie lăsat mai mult de 48 de ore.  Utilizaţi aspiratoare cu saci de unică folosinţă şi aruncaţi-i imediat cum aţi terminat curăţenia. Nu folosiţi niciodată mătura, deoarece veţi ajuta la răspândirea ouălor în întreaga casă.
Gândacii de bucătărie se înmulţesc şi se dezvoltă rapid. Trăiesc circa 6 luni şi se hrănesc cu resturile menajere. Se refugiază în zonele calde şi umede, în spatele mobilierului, frigiderului, în jurul ţevăriei şi în fantele zidurilor. Sunt avizi de umiditate, deci verificaţi orice sursă umedă.
Trebuie făcută constant o curăţenie generală, însoţită de mişcat mobila şi uitat prin toate ungherele. Un lucru cunoscut este că focarele de înmulţire sunt bucătăria şi baia. O soluţie este şi punerea de gresie şi faianţă.
Pe de altă parte, apartamentul trebuie izolat cât se poate de bine. Până şi la aerisirea de la baie ar fi bună o plasă de ţânţari. Foarte important de acoperit sunt găurile din jurul ţevilor şi  orice alte zone prin care comunicaţi cu vecinii sau cu exteriorul.
 Folosirea insecticidelor
Există mai multe spray-uri insecticide disponibile pe piaţă, care conţin ciflutrin, un element foarte eficient în eliminarea completă a gândacilor. Pulverizaţi insecticidul în locurile unde se ascund gândacii, cum ar fi crăpături în perete, guri de aerisire, zona de drenaj, în coşul de gunoi etc.  Ţineţi copiii şi animalele de companie departe de insecticid.
 Capcanele pentru gândacii de bucătărie
Aceasta este o altă metodă eficientă de a elimina gândacii din casă. Capcana pentru gândacii de bucătărie se găseşte pe piaţă şi conţine un material adeziv şi o momeală. Odată ce gândacii intră în capcană să guste momeala ei sunt prinşi de adeziv. Puneţi această capcană în zonele în care apar cel mai frecvent gândacii şi reînnoiţi capcana în mod continuu timp de o săptămână pentru a scăpa complet de gândaci. După două săptămâni puteţi repeta această operaţiune pentru a preveni o reinfestare.
Puteţi realiza chiar dvs. o capcană dintr- o sticlă din plastic, cu volumul de doi litri, de apă şi  o bucată de săpun de casă. Mai întâi, tăiaţi partea superioară a sticlei (la aproximativ un sfert din distanţa faţă de gură) şi poziţionaţi-o cu gâtul în jos în ceea ce a rămas din recipient. Umpleţi recipientul cu apă călduţă, puneţi o bucată de săpun şi lăsaţi-o să se topească. Apoi, lăsaţi sticla într-un loc prin care ştiţi că trec gândacii, ei vor încerca să bea apă, însă nu vor face decât să se înece în lichid.
 Ulei de lavandă
Picuraţi pe bucăţi de vată 6 picături de ulei esenţial de lavandă. Plasaţi-le peste tot, mai ales în dulapuri, şi reînnoiţi-le zilnic.
 Oţet alb
Stropiţi cu oţet alb pe ziduri, sub mobilier şi peste tot unde se pot instala gândacii. Oţetul alb nu-i omoară, dar îi alungă.
 Zahărul şi bicarbonatul de sodiu
 Puteţi face un amestec de bicarbonat de sodiu şi zahăr prin adăugarea în părţi egale a elementelor şi apoi să-l presăraţi în apropierea zonelor infestate. Gândacii care se vor hrăni cu acest amestec vor muri, deoarece bicarbonatul de sodiu reacţionează cu acidul din stomacul lor şi îi umflă.
 Frunzele de dafin
 Puteţi împrăştia pulbere din frunze de dafin în apropierea cuibului şi în alte zone în care apar gândacii şi mirosul îi va face să se mute din casa dvs. Veţi scăpa de ei fără să fie nevoie să-i omorâţi

               Castraveti murati in saramura

   Se aleg castraveti de marime potrivita, se spala cu apa rece apoi se pun intr-un vas cu apa rece peste care se presara aproximativ o mana de sare, si se lasa 24 de ore. Se arunca apoi zeama lasata si se aseaza in borcan pentru iarna. Din gradina aduc cateva frunze de visin, frunze de telina, un morcov sau mai multi, dupa cate borcane avem cu castraveti, un strugure- doi necopti, hrean proaspat, usturoi, cimbru, marar, un mar, patrunjel radacina, foi de dafin si piper. Toate se pun in borcan printre castraveti, iar deasupra crengute de cimbru si marar.

   Se incalzeste apoi apa, care nu se fierbe, doar se incalzeste, iar la un litru de apa pun doua linguri de sare si o lingura de zahar. Torn compozitia in borcane care se lasa descoperite, fara capac sau celofan, 10 zile, timp in care, in fiecare zi se arunca spuma care se face deasupra castravetilor, in urma fermentatiei. Dupa 10 zile, cand compozitia se limpezeste, borcanele se leaga la gura si se pastreaza fara probleme chiar si doi ani.
    In cazul in care se pune otet in loc de apa, in compozitie se pun doua linguri de zahar si una de sare, foi de dafin si piper, iar deasupra borcanului fire de hrean, fara alte condimente. Retetele sunt valabile si in cazul in care punem gogonele la murat, in loc de castraveti.


                                       Prajitura negresa

 Aluat:


 1 cana (250 ml) zahar pudra
 1 cana nuci macinate (cocos)
 ½  cana ulei
 1 ou
 3 linguri cu varf cacao
 2 cani faina
 1 cana lapte (sau apa)
 1 lingurita bicarbonat sodiu stins cu lamaie


 Glazura :


 3 linguri apa
 3 linguri zahar tos
 3 linguri cacao
 3 linguri margarina
  Toate acestea se prepara pe foc (topit)
  Intr-un castron mai mare se amesteca ingredientele pentru aluat,pana se omogenizeaza.Se toarna intr-o tava unsa si tapetata cu faina. Se coace la foc potrivit,timp de 45 minute. Pana se coace facem glazura pe bain-marie. Se toarna pe blat si apoi se orneaza cu nuca de cocos.

                       Chec cu ciocolata si banane

 245 g faina
 4 linguri cacao
200 g zahar tos
1 lingurita praf de copt
¼ lingurita bicarbonat
¼ lingurita sare
2 oua mari + 2 banane mari zdrobite
120 g unt topit si racit
1 lingurita esenta de vanilie
85 g ciocolata alba,data prin razatoarea mare
100 g ciocolata neagra.
2 linguri miere.
Ungem cu unt si tapetam cu faina o tava mare de chec. Amestecam faina cu cacao,praf de copt,bicarbonat,sare.
Separat,mixam bine bananele cu ouale,untul topit si esenta de vanilie
Cu o lingura de lemn amestecam toate acestea,usor,pana la omogenizare. Adaugam ciocolata alba fulgi.
Punem compozitia in tava si coacem la foc mediu 55-65 minut. Lasam sa se raceasca bine si apoi scoatem din tava
Cand s-a racit,se acopera cu un strat de ciocolata neagra,topita,cu miere.
Pofta buna !

                  Cum sa scapi de insectele enervante din casa

  Neplacutele insecte care se aciuaza pe langa casa noastra pot fi o sursa considerabila de stress. Degeaba iti aranjezi locuinta visurilor tale, indiferent cat e ea de mare, mica, la bloc sau la curte, daca armonia este deteriorata de furnicile de care nu mai scapi din bucatarie, moliile razlete care continua sa zboare linistite prin jurul tau oricat ai intors casa cu susul in jos distrugand orice presupusa urma de cuiburi sau gandacii de bucatarie care te fac sa iti stea inima in loc de nervi cand ii zaresti si care te pun pe ganduri daca esti cu adevarat o buna gospodina sau nu. Ei bine, de cele mai multe ori aparitia neplacutelor insecte domestice si decizia lor de a ramane alaturi de noi mai mult decat ne dorim noi sa le gazduim, nu are legatura cu cat de bine sau des facem curatenie ci cu unele mici trucuri pe care e bine sa le stim ca sa le alungam.
   Cum vremea frumoasa a venit si de acum ne tot asteptam sa avem parte de micile taratoare sau zburatoare din preajma, iata sfaturi pretioase oferite de specialistii goodhomes.ro cu privire la cum sa procedam ca sa alungam furnicile, tantarii, gandacii, moliile si plosnitele.

 Furnici omniprezente

 1. Cel mai simplu mod de a indeparta furnicile este sa nu le hranesti. Pastreaza casa, in special bucataria, curata si fara firmituri.
 2. Tine toate alimentele, inclusiv cele pentru animale, in borcane din sticla cu capac sau recipiente care se inchid ermetic. Nu uita sa pastrezi gunoiul bine sigilat.
 3. Spala podeaua si dulapurile cu o solutie din parti egale de apa si otet care va alunga furnicile.
 4. Furnicile sunt mari consumatoare de dulciuri. Intinde-le o capcana: lasa un borcan cu putina miere in el si pune-l in camara sau in bucatarie sau imprastie cateva ingrediente naturale in casa care vor tine furnicile la distanta: zat de cafea, boia de ardei iute, coaja rasa de la citrice, solutie de apa si otet, scortisoara macinata.
 5. Urmareste pe unde intra furnicile in casa si unde este cuibul lor. Astupa toate crapaturile din perete.

 Gandacii de bucatarie

 Principala cauza a invaziei gandacilor si a diferitelor insecte in bucatarie este prezenta alimentelor. Asa ca:
 1. Tine toate alimentele “sub capac”
 2. Nu lasa vase nespalate in chiuveta pentru ca resturile de mancare atrag gandacii.
 3. Dupa ce ai gatit, sterge cu o laveta masa si blaturile.
 4. Fa o solutie din 100 ml apa si o lingura de acid boric. Umezeste bucatele de paine pe care le pui in diferite locuri din casa circulate de gandaci: mai ales in locurile de unde ies tevile din perete, in jurul crapaturilor din pereti si in jurul usilor de la intrare. Umezeste bucatelele de paine periodic pentru ca dupa un timp se usuca. Gandacii dispar foarte repede, iar solutia nu are miros neplacut.
 5. Fa o solutie dintr-o lingurita de bicarbonat (este biodegradabil si nu e toxic) cu 4 linguri de ulei de masline. Se umple o sticla cu vaporizator cu o jumatate de litru de apa si se adauga solutia cu bicarbonat. Se pulverizeaza de mai multe ori pe zi, pana la disparitia insectelor.

Plosnite nabadaioase

 1. Curata temeinic incaperile infestate, dar si cele din apropiere. Freaca suprafetele cu un burete abraziv ca sa distrugi ouale de plosnita.
 2.Demonteaza cadrul patului si intoarce mobila cu susul in jos ca sa verifici prezenta unor eventuale cuiburi de insecte. Pune salteaua intr-o husa de plastic perfect sigilata. Daca daunatorii sunt in interiorul saltelei, se vor asfixia dupa cateva zile.
 3. Aspira toate suprafetele din camerele infestate. Nu uita colturile si pervazul geamurilor. Insista foarte mult pe suprafetele din lemn.
 4. Sigileaza toate zonele prin care plosnitele ar putea intra in casa: in jurul tevilor, cablurilor electrice sau altor componente care intra si ies din perete.
 5. Cuiburile trebuie acoperite cu pamant de diatomee (diatomit). Diatomitul este o roca sedimentara silicoasa formata in cea mai mare parte din resturile cochiliilor de diatomee. Se gaseste in majoritatea magazinelor in care se vinde pamant pentru flori.

Moliile neplacute

  Moliile isi depun ouale in faina de grau sau de malai, in orez sau ovaz, fulgi de cartofi, ciocolata, bomboane sau fructe uscate. O curatenie generala in camara te va ajuta sa scapi de molii.
  Cauta molii adulte sau larve, care arata ca o boaba de orez maro, dar au un punct negru la un capat. Scoate imediat toate alimentele infectate din casa, si nu le arunca in cosul de gunoi din bucatarie.
   Moliile se adapostesc sub hartia de pe etajera, intre coltarele rafturilor si in fisurile dulapurilor. Goleste camara si freaca pe toate suprafetele cu un burete abraziv si cu apa calda.
  Moliile reprezinta o amenintare pentru casa doar daca au acces la alimente. Sigileaza sursele de hrana pentru molii. Pastreaza toate produsele din cereale, amidonul si alimentele dulci in recipiente ermetice si daca este posibil vidate. Verifica-le de doua ori pe luna pentru orice semn de reinfestare.
  In dressing evita sa folosesti naftalina pentru protejarea hainelor de molii, deoarece otrava pe care o contine aceasta se poate transmite la oameni, cauzand probleme de sanatate.
   Scoate totul afara din dulap, spala hainele si curata dulapul cu clor. Apoi, aspira covorul ca sa fii sigur ca nu mai este niciun ou sau larva pe covor. Calca toate hainele ale caror instructiuni de intretinere iti permit, apoi baga hainele in dulap.
  Decat sa pui naftalina in dulap mai bine agata saculeti cu ierburi care resping moliile: dafin, busuioc, cuisoare, eucalipt, lavanda, menta, piper negru, rozmarin sau cimbru. De asemenea, poti adauga picaturi de uleiuri esentiale din plantele enumerate mai sus ca sa intaresti mirosul.

Trucuri impotriva tantarilor

 1, Aseaza pe balcon sau la intrarea in casa jardiniere cu muscate, iar in camere stropeste cu esenta de lamaie. Astfel, tantarii vor fi alungati. Daca esti in excursie, acopera zonele corpului in care se simte pulsul mai puternic cu esenta de vanilie.
 2. Evita acumularile de apa. Tantarilor le place apa statuta care se aduna in balti, la gurile de canalizare, in chiuveta din bucatarie sau din cauza aparatelor de aer conditionat care pierd apa.
 3. Monteaza becuri care alunga tantarii in fata usilor si a geamurilor. Modul lor de functionare se bazeaza pe frecventa luminilor de unde emise pentru a mentine tantarii la distanta, pigmentii galbeni luminosi ai becului filtreaza razele UV si creeaza o frecventa de lungimi de unde luminoase care deranjeaza tantarii, tinandu-i la distanta. Pretul unui bec impotriva tantarilor este de aproximativ 45 de lei, in functie de dimensiunea lor si aria de acoperire.
 4. Monteaza plase pentru tantari la geamuri si usile de la balcon. Sunt usor de manipulat si permit o circulatie buna a aerului.

       Cum conservam fructele si legumele

     Chiar dacă ne chinuie canicula încă, nu mai e mult până la toamnă. Vor începe atunci maratonul prin piețe și un șir de zile și nopți pierdute în bucătărie, ca să conservăm legume și fructe în condiții cât mai sănătoase.Iata care sunt principalele metode de conservare,descrise,pe scurt:
    Răcirea presupune păstrarea fructelor și legumelor la temperaturi deasupra punctului de îngheț (cuprins între -0,5 și 4 grade Celsius), timp de mai multe săptămâni și chiar luni. La această temperatură, microbii nu mor, ci doar își încetează activitatea și nu se mai pot dezvolta. Legumele și fructele astfel păstrate pot fi puse într-o pivniță bine aerisită și lipsită de umezeală. Astfel pot fi păstrați cartofii, merele, nucile sau morcovii, cei din urmă fiind mult mai bine conservați dacă sunt puși în nisip.
    Congelarea implică menținerea fructelor și legumelor la temperaturi de -20 de grade Celsius ori chiar mai joase de atât, pentru câteva luni. Este o metodă foarte la îndemână în gospodărie, chiar dacă un congelator ori o ladă frigorifică nu pot asigura o temperatură la fel de scăzută precum cea dintr-o hală industrială.
    Fructele, legumele și chiar zarzavaturile pot fi puse crude, întregi sau bucăți (căpșuni, vișine și cireșe, ardei gras, prune, verdețuri întregi ori tăiate, simple ori în amestec pentru ciorbe), important este să fie spălate și bine uscate înainte. Pot fi congelate și fructe și legume semipreparate (ardei copt, mere rase pentru plăcintă, ciuperci călite), în unele cazuri fiind recomandată o minimă prelucrare a acestora înainte de congelare. Astfel, este de preferat ca fasolea păstăi, ciupercile sau foile de varză pentru sarmale să fie opărite înainte în apă cu sare și puțin oțet, iar apoi bine scurse, astfel încât ele să nu se întărească din cauza congelării.
    Sărarea și murarea presupun conservarea legumelor și chiar a unor fructe în apă în care, în general, se adaugă sare, fiind astfel supuse acțiunii bacililor acido-lactici proveniți din aer, din saramură și chiar din fructe sau legume. În acest mediu, microbii nu se mai pot dezvolta. În vechime, murăturile erau puse fără sare, întrucât procesul se bazează pe fermentarea zaharurilor conținute de legume. Cu toate că nu are rol determinant, sarea este necesară nu numai pentru gust, ci și ajută la conservare, ușurând procesul de murare.
    Pentru că nu toate legumele au același conținut de zahăr, nici durata de păstrare a acestor conserve nu va fi aceeași, cele cu mai puțin zahăr putând fi păstrate mai puțin timp. Pe de altă parte, temperatura influențează esențial murarea, cel mai potrivit interval fiind 15 - 22 de grade Celsius. La o temperatură mai mică, murarea întârzie, iar dacă temperatura e mai mare se dezvoltă și alte bacterii decât cele necesare murării, iar murăturile vor avea un gust amărui.
    Marinarea se obține prin conservarea fructelor și legumelor într-o soluție care conține acid rezultat din fermentarea zahărului și a acidului acetic, determinând apariția unui mediu în care microorganismele nu se pot dezvolta. Marinarea presupune păstrarea fructelor și legumelor într-o soluție de sare și zahăr dizolvate în apă, proporțiile variind în raport de aciditatea pe care fructele sau legumele o au. Adaosurile de condimente nu influențează procesul în sine, ci doar dau diferite arome fructelor și legumelor astfel conservate.
    Sterilizarea înseamnă conservarea legumelor și fructelor în recipiente închise ermetic și încălzite de obicei la temperaturi de 100-120 de grade Celsius, ceea ce duce la distrugerea microbilor și a fermenților care provoacă alterarea gustului alimentelor. Sterilizarea nu este necesară tuturor conservelor, ci doar acelora în care, pe timpul preparării, nu au fost distruse bacteriile dăunătoare prin altă metodă.
     Uscarea presupune eliminarea apei din fructe și legume, nu în totalitate, ci într-o porporție suficientă pentru ca microbii să nu se poată dezvolta. Cel mai adesea, fructele și legumele nu sunt uscate total, ci rămân la o umiditate de 18-20% fructele și 12-14% legumele, putând fi păstrate în amblaje neermetice. Dacă se aplică deshidratarea totală, atunci fructele, legumele sau zarzavaturile trebuie menținute în recipiente închise ermetic, întrucît atrag umezeală din jur și și pierd proprietățile.
Fierberea cu zahăr a fructelor se referă la prepararea dulcețurilor, gemurilor, peltelelor și a marmeladelor. Astfel se obține un produs cu o concentrație mare de zahăr (60-65% de obicei), în care microbi nu mor, dar nici nu se dezvoltă. Adaosul de apă la unele din aceste preparate favorizează apariția unui mediu în care microbi se pot dezvolta, astfel că se poate ajunge ușor la alterare.

         CÂTEVA SCURTE RECOMANDĂRI   PRIVITOARE 
                                 LA PRODUSELE LACTATE

* Laptele, dacă îl consumăm, se recomandă să fie nefiert. Dar, se ştie totodată, laptele este produsul nr.1 în lume la crearea de mucus.
* Toate produsele lactate din comerţ sînt obţinute din lapte pasteurizat la temperatura de 80-90 grade Celsius, dacă nu cumva la peste 100 de grade, cum este cazul pentru metoda UHT (Ultra High Temperature).
* În procesul de fabricare al anumitor brînzeturi „speciale“, se adaugă conservanţi –  polifosfaţi, nitriţi – periculoşi pentru sănătate. Fosfaţii inhibă absorbţia calciului, iar nitraţii blochează enzimele digestive prin transformarea lor în nitriţi, care sînt cancerigeni.
* Laptele praf şi laptele condensat sînt şi mai dăunătoare decât laptele pasteurizat, deoarece sînt complet denaturate.
* Produsele lactate cele mai recomandate sînt brînza dulce, laptele bătut, iaurtul, zerul.
* Brînza dulce este superioară caşului şi urdei prin faptul că se încheagă prin acrirea naturală a laptelui, pe cînd celelalte se încheagă artificial, cu cheag animal sau chimic.
* Caşul este mai valoros decît urda, întrucît ultima este supusă la un tratament termic în plus faţă de caş.
* Smîntîna este mai valoroasă decît frişca, datorită acidului lactic şi bacteriilor lactice pe care le conţine.
* Laptele prins este mai uşor digerabil decît laptele crud. Conţine „lactobacillus acidophillus“; acest acid lactic împiedică dezvoltarea bacteriilor de putrefacţie în intestinul gros.
* Zerul conţine acid orotic (vit. B 13) care fixează magneziul la nivel celular şi creşte valoarea energetică a celulelor muşchiului inimii, mărind rezistenţa la efort şi stres. Proteinele din zer scad colesterolul, stimulează imunitatea, reglează greutatea, combat anemia, au efect depurativ.
* La copilul mic exista o enzimă stomacală – presura – care la copilul mare şi la adult este înlocuită cu o enzimă pancreatică-chimotripsina. Presura este direct răspunzătoare de digestia laptelui, de aceea dupa vîrsta de 3 ani, laptele se administrează cu prudenţă.
* Laptele este bine să fie consumat singur sub formă de brînză dulce, iaurt, lapte bătut, acestea fiind cel mai puţin dăunătoare.
* Trebuie evitate pe cât posibil sau limitat consumul de brînzeturi topite şi fermentate (şvaiter, trapist), care pot conţine culturi de bacterii nespecifice intestinale şi pot produce disbacterioze.
* Se recomandă înlocuirea laptelui de vacă cu cel de capră, care are o compoziţie mult mai apropiată de laptele uman. Ca şi compoziţie, cel mai asemănător laptelui uman este... cel de măgăriţă!
UNELE ARGUMENTE ÎMPOTRIVA CONSUMULUI DE LAPTE
* Laptele integral conţine multe grăsimi (majoritatea saturate - deci dăunătoare) şi 20% proteine. Un pahar de lapte conţine aceeaşi cantitate de colesterol ca o friptură de 100 g.
* Laptele degresat conţine 2% grăsimi, dar lactoza şi proteinele greu digerabile formează un coagul dens alcătuit din cazeină ca şi în cazul laptelui integral.
* Organismul uman pierde calciu încercînd să metabolizeze excesul de proteine adus de lapte şi derivatele sale. Aşadar, în loc să protejeze de osteoporoză, consumul zilnic de produse lactate determină demineralizarea oaselor.
* Laptele de vacă are 120 mg calciu /100g. Laptele de mamă are 33 mg calciu /100g
* Laptele de vacă are şi 97mg fosfor / 100g, faţă de laptele de mamă care are doar 18 mg fosfor/100g. În cazul laptelui de mamă, raportul calciu/fosfor este 2:1, iar în cazul laptelui de vacă raportul calciu /fosfor este1:2.
* Alimentele cu raport calciu /fosfor 2:1 reprezintă sursele de calciu cele mai sigure şi perfect sănătoase pentru organismul uman.
* În afara de excesul de fosfor raportat la calciu din laptele de vacă, acesta are şi o cantitate de 3 ori mai mare de sodiu decât laptele de mamă.
* Organismul feminin este clădit să secrete lapte, nu să-l primească.
* Conţinînd hormoni, consumat în cantităţi excesive, laptele de vacă dezechilibrează atât sistemul endocrin al femeii, cât şi pe cel al bărbatului.
* Hormonii din laptele de vacă sînt vehicule ce transmit hipofizei viţelului informaţii specifice acestei specii. Informaţia de creştere şi dezvoltare se adresează viţelului, care la 6 luni atinge 300 kg. La copilul alimentat cu lapte de vacă, acesta atingând la aceeaşi vîrstă de 6 luni doar 7-8 kg, se perturbă mecanismele sistemului hormonal şi apar dereglări de natură fiziologică: irascibilitate, dureri de abdomen şi cap, diaree, gaze. Organismul uman se adaptează la această situaţie, dar poate ajunge să sufere dereglări ale altor funcţii. Pericolul constă nu atât în cantitatea absorbită, ci în informaţia pe care o poartă.
* Laptele este parţial responsabil de producerea alergiilor, deoarece în procesul de digerare al laptelui se pun în libertate 100 de alergeni.

ÎNLOCUITORI VEGETALI AI LAPTELUI ANIMAL
Laptele animalelor se poate înlocui cu un „lapte“ vegetal, care se poate prepara din:
- tărîţe de cereale –  250g/1 litru apă –  conţine multe vitamine din grupul B
- „lapte“ din germeni de cereale
- cereale înmuiate
- „lapte“ din boabe de soia, în măsura în care puteţi fi siguri că soia nu este modificată genetic
Toate se pot aromatiza cu scorţişoară, vanilie, etc.
SURSE ALTERNATIVE, SĂNĂTOASE DE CALCIU
- nuci, curmale, smochine, pătrunjel, orice vegetale cu frunze verzi (la urma urmei, vacile îşi iau calciul din ierburi)
- mustul de struguri este la fel de bogat în substanţe nutritive ca şi laptele matern.

                                  Pâine de casă cu cartofi


Reţineţi! Cartoful pus in aluaturi le face foarte pufoase,gustoase si le pastreaza timp indelungat .Această pâine este foarte buna şi se păstrează moale mai mult timp dar dacă o folosim frecvent este necesar să reducem consumul de mancaruri de cartofi şi mai ales de cartofi prăjiţi!

Mod de preparare:

Se pune faina in vasul in care vom framanta.
Intr-o cana se pune apa calduta,zaharul si drojdia.Se amesteca cu o lingurita pana se dizolva drojdia.
Se face o scobitura in mijlocul fainii si se pune acolo apa cu drojdia.
Se amesteca cu putina faina si se lasa maiaua 20 minute la dospit.
Intre timp dam cartofii fierti pe razatoare sau ii sfaramam piure.
Dupa ce a dospit maiaua se pun cartofii,sare si se framanta cu apa calduta pana obtinem un aluat suplu.Se framanta cel putin 20 minute.
La sfarsit adaugam 50 ml de ulei caldut si framantam iar inca 5 minute.
Lasam aluatul la dospit 40 minute.
Dupa ce a dospit se imparte in doua tavi care au fost pregatite pentru cuptor(unse cu ulei si presarate cu faina).
Se mai lasa inca 20 minute la crescut in tava.
Se ung cu galbenus amestecat cu 2 linguri de lapte.
Daca preferati se pot pune deasupra si seminte de in,floarea soarelui,susan si mac.
Se pune in cuptor pentru inceput la foc mare 15 minute,apoi se lasa la foc potrivit inca 50 minute.
Cand se scoate din cuptor se stropeste cu apa rece si se infasoara in prosop curat de bucatarie.
                                  Reţete de prăjituri


Prajitură "Brownies Cappucino"

Ingrediente:
Ciocolată neagră/amăruie 200 g (120g pt aluat și 80g pt glazură)
Unt 145 g (85 g pentru aluat, 40g pentru cremă și 20g pentru 
glazură)
Cafea solubila (Ness) 3 lingurițe
Zahăr 150 g
Esență de vanilie 2 buc
Ouă 2 buc
Faină albă calitate superioară 0.5 pah
Sare un vârf de linguriță
Nucă taiată mărunt 0.5 pah
Cremă de branză Philadelphia 150 g (sau Almette cu smantână)
Zahăr pudră 100 g
Scorțișoară 0.5 lingurițe
Smântână dulce 32%(Dorna/Milli) 75 ml
Pași de urmat:
1. Puneți mai întâi cuptorul să se încălzească la 180 grade sau o temperatură medie (la cei fără) termometru. Și acum faceți aluatul:
 Dizolvați 1 linguriță de ness în 1/2 de lingură de apă fierbinte.
2. Puneți într-o cratiță - 120g de ciocolată ruptă bucățele, 85g de unt, ness-ul dizolvat. Le topiți la foc mic, amestecând periodic.
3. Amestecați până devine o compoziție omogenă, luați de pe foc și lăsați să se răcorească până  devine călduță. Eu am turnat-o din cratiță într-un bol în care am făcut aluatul, așa se răcește și mai repede.
4. Încorporați zahărul și 1 fiolă de vanilie în amestecul de ciocolată.
5. Apoi pe rând încorporați ouale, amestecând bine cu telul după fiecare.
6. Amestecați înca puțin cu telul până compoziția devine lucioasă.
7. Apoi adăugați făina și sarea, amestecați puțin până se încorporează.5
8. Urmează nucile tăiate nu chiar mărunt, amestecați.
9. Turnați compoziția într-o tavă așternută cu hârtie de copt, sau unsă cu unt și tapetată cu făină.
Dați la cuptor pentru aproximativ 25 de min.
10. După acest timp o testați cu scobitoare, o scoateți din cuptor și  o lăsați să se răcească complet.
11.Amestecați cu mixerul crema de brânză și 40g de unt moale, până devine o compoziție  omogenă și pufoasă.
12.  Adăugați zahărul pudră, 1 fiola de vanilie și scorțișoară  – amestecați bine până se omogenizează.
13. Se unge crema în strat uniform pe blatul prăjiturii și se dă la rece pentru 1-2 ore.
14. În acest timp pregătiți și răciți glazura.
Se amestecă 20g de unt cu 80g de ciocolată, smântâna dulce și 2 lingurițe de ness dizolvate în 1/2 lingură apă fierbinte. Puneți pe foc mic și amestecați periodic până se topesc toate ingredientele.  Apoi o luați de pe foc și lăsați să se răcorească bine la temperatura camerei.
15. Turnați glazura răcita bine peste crema prajiturii – întindeți usor cu un cuțit sau lingură și o  dati la rece pentru încă 2-3 ore.

Bomboane "Raffaello"

Ingrediente:
Lapte praf 200 gr
Migdale fără cojă și pieliță 100 gr 
Esență de rom 2 fiole 
Nucă de cocos rasă 100 gr 
Zahăr pudră(dacă folosim lapte praf neîndulcit) 100 gr 
Unt 200 gr 
Napolitană de vanilie 100 gr 
Mod de preparare:
1. Lăsăm untul să se topească la temperatura camerei.
2.  Amestecăm  untul  cu zaharul pudră (dacă laptele praf este neîndulcit, dacă  laptele este îndulcit nu mai adăugați zahăr).
3. Adăugăm laptele praf și să amestecăm bine.
4. Pregătim napolitana pisând-o bine sau o sfărâmăm cu ajutorul unui robot de bucatarie.
5. O adăugăm peste compoziția noastră și desfacem fiolele de esență și le turnăm peste cremă .
6. Începem cu modelarea bombonelelor, formând biluțe de dimensiune mică, adăugăm în mijloc  o migdală și o dăm prin nucă de cocos rasă.
7. Le punem în forme pentru bomboane. Se bagă la frigider să se mai întărească și se serveste rece

Amandine

Ingrediente: 
Pentru blat:
Ouă 12 bucăți
Zahăr 12 linguri 
Făină 8 linguri
Cacao 3 linguri
Zahăr vanilat 2 plicuri
Un praf de sare
Pentru cremă:
Ciocolată neagră(80% cacao) 500 g
Frișcă lichidă La Dorna 500 ml
Zahăr 150 g
Esență de rom După gust
Cojă rasă de portocală După gust
Sirop
Zahăr 250 g
Apă 250 ml
Esență de rom După gust
Fondant Zahăr 500 g
Apă 250 ml
Miere de albine 3 linguri
Cacao 2 linguri 
Ciocolată neagră 4 tablete 
Mod de preparare:
Crema:
Într-o crăticioară se pune ciocolată ruptă bucățele(eu am folosit ciocolată neagră cu 80% cacao)se adaugă zahărul, coaja rasă de portocală și frișca lichidă, se pune la foc mic până se topește  complet ciocolata. Se pune apoi la frigider pentru 2 ore. (sau la congelator pentru 30 de minute). Se scoate și se bate cu mixerul la viteza mare până devine o crema spumoasă și tare.
Blatul:
Se separă gălebenușurile de albuș în 2 vase separate. Gălbenușurile se freacă bine cu zahărul,vanilia și un praf de sare, până își dublează volumul, apoi se adaugă făina, cacao și se amestecă bine, apoi se pun albușurile bătute spuma tare, amestecând ușor de jos în sus. Compoziția se toarnă într-o  tavă dreptunghiulară și se bagă la cuptorul încins la 180 grade C pentru 15 - 20 de minute. Se lasă la răcit și se taie în 2 pe lungime.
Siropul:
Se face un sirop clasic din zahăr lăsat să se caramelizeze, se adaugă apa și esența de rom. Se lasă la răcit. În aceiași  tavă în care am copt blatul se pune prima foaie se însiropează se adaugă crema, al 2-lea blat și se însiropează. Apoi se mai lasă la frigider până este gata fondantul.
Fondantul:
Într-o cratiță se pune zahărul și apa pe foc să fiarbă până se  leagă un sirop mai gros, se amestecă în el și se udă marginile cratiței cu o pensulă cu apă rece să nu se cristalizeze pe margini.
Când siropul a scăzut și este mai gros se adaugă mierea și se mai ține pe foc 2-3 minute, se adaugă cacao, și pătrațelele de ciocolată, se amestecă bine și se lasă puțin la răcit, să nu fie foarte fierbinte. Dacă se întărește prea tare se mai înnmoaie la bainmarin. Se scoate prăjitura din frigider și se porționează în pătrate. Eu am luat fiecare prăjitură în parte și am  trecut-o prin glazura de ciocolată. Se lasă la răcit să se întărească glazura, iar apoi se ornează în  funcție de preferiță.

Tarta cu fructe de pădure

Ingrediente: 
Fructe de pădure 250 g
Făină 350 g 
Unt 100 g
Zahăr pudră 100 g
Ouă 4 buc
Dulceață de fructe de pădure
Mod de preparare:
Se amestecă făina, untul, gălbenușurile de ou până se obține un aluat omogen și nu trebuie să vă speriați când o să vedeți că la început este un aluat foarte sfărâmicios...Se întinde puțin, se presară cu făină, se împachetează în folie și se ține la frigider 15-20 de minute.
Aluatul scos din frigider se întinde într-o foaie subțire și se așează într-o tavă sau formă de tartă unsă bine cu unt și tapetată cu făina. Se îndepărtează surplusul de aluat, se înțeapă din loc în loc cu  furculita pentru a nu da voie să crească aluatul , să se umfle și se introduce la cuptor pentru 10 - 15 minute la o temperatura de cca 160-180 grade C.
Separat albușurile se bat spumă , până se obține o bezea cu un praf de sare și cu zahărul pudră,apoi se încorporează o parte din fructe. Acest amestec se va turna peste blatul scos din cuptor. Se unformizează, se ornează cu restul de fructe si cu dulceata de fructe de padure după gust și se reintroduce tava în cuptor la foc potrivit până se rumenește frumos deasupra, iar când introducem o scobitoare în intriorul tartei, aceasta va ieși curată...După ce se răcește bine tarta, o scoatem pe un platou!

Negresă cu glazură de ciocolată

Ingrediente:
Zahăr 400 g
Lapte 275 ml
Cacao 50 g
Zahăr vanilinat 2 plicuri
Unt 200 g
Făină 350 g
Ouă 5 buc
Praf de copt 1 plic
Coajă rasă de portocală După gust
Un praf de sare După gust
Mod de preparare:
Se pune zahărul și cacao într-o cratiță, se amestecă bine apoi se adaugă laptele, se pune cratița pe foc și se amestecă până începe să fiarbă și zahărul s-a topit. Se adaugă untul tăiat cubulețe și se omogenizează în compoziție. Din cremă se opresc cateva linguri pentru pus pe deasupra negresei. 
Când s-a răcit crema se adaugă, pe rând gălbenușurile amestecând bine după fiecare. Apoi se adaugă făina amestecată cu praful de copt, aromele, iar la sfârșit albușurile bătute spumă tare. Opțional se poate adăuga și nucă măcinată. Se unge și tapetează cu hârtie pergament o tavă dreptunghiulară, se toarnă compoziția și se dă la cuptorul preîncins la 180 grade C pentru 30-40 de minute. Se încearcă cu scobitoarea pentru siguranță. Se lasă puțin să se răcească, apoi se toarnă glazura deasupra.
Glazura:
În crema oprită se mai adaugă 1 lingură cacao, 50 g unt și 20 - 30 g ciocolată neagră, se lasă pe foc să se topească ciocolata și untul apoi se toarnă peste negresă.

Ruladă de biscuiți cu nucă de cocos

Ingrediente:
Aluat
Biscuiti cacao 500 gr
Lapte 400-500 ml
Cacao 3 linguri
Cremă
Nucă cocos 100 gr
Zahăr pudră 200 gr
Unt 200 gr
Vanilie 3 plicuri
Mod de preparare:
Foile:
Se zdrobesc cât mai fin biscuiții, se adaugă cacao, laptele, se frământă bine ingredientele, apoi compoziția obținută se împarte în 2 părți egale. Fiecare parte se întinde cu sucitorul între 2 folii de nylon.
Crema:
Batem untul spumă, adăugăm zahărul și zahărul vanilat, mixăm până ce acesta se încorporează bine în unt, adăugăm nuca de cocos și omogenizăm bine crema. Cu aceasta cremă pe care o împărțim în două, ungem cele 2 foi obținute din biscuiți și le rulăm strâns  în folie de plastic și se păstreaza la rece.

Prajitură Lămâiță

Ingrediente:
Pentru blat :
Ouă 6 bucăți
Zahăr 6 linguri
Făină 4 linguri
Ulei 100 ml
Plaf de copt 1 plic
Pentru cremă:
Brânză dulce 500 gr
Unt 200 gr
Zahăr 150 gr
Esență de vanilie 1 lingură
Lămâie 1buc (coaja rasă)
Pentru glazură:
Suc de portocale 850 ml (8 portocale mari)
Budincă vanilie 2 plicuri
Zahăr 5 linguri
Mod de preparare:
Pentru blat: Separăm albușele de gălbenușe. Gălbenușele le frecăm cu zahărul până-și dublează volumul apoi adăugăm uleiul puțin câte puțin amestecând în continuu. Punem făina amestecată cu praful de copt, omogenizăm și lăsăm la o parte. Batem albușurile spumă tare și ajutându-ne de o paleta, încorporăm ușor albușul în aluat. Pregătim o tava de 32/24cm, cu hârtie de copt, golim aluatul, îl nivelăm și-l dăm la cuptorul dinainte încălzit, pentru 25 de minute. Se lasă apoi la răcit.
Pentru cremă: Frecăm untul cu zahărul, adăugăm brânza, esența  și coaja de lămâie  și omogenizăm.
Peste blatul răcit, întindem uniform crema de brânză și dăm prăjitura la rece pentru cel puțin 1h.14
Pentru glazura: Din sucul obținut de la 8 portocale mari, în care adăugăm zahărul și prafurile de budincă, obținem glazura. Se lasă puțin la răcit, apoi o întindem peste prajitură. O dăm din nou la rece pentru 2h, după care o porționăm și o servim.

Papanași

Ingrediente:
Brânză dulce de vaci 700 gr
Ouă 3 bucăți
Făină 500 gr
Praf de copt 1 linguriță
Bicarbonat de sodiu  1 linguriță (stins într-o lingură de oțet)
Zahăr pudră După gust
Coajă rasă de portocală După gust
Smântână și dulceață de vișine După gust
Mod de preparare:
1. Sfărâmi cu furculița puțin brânza, apoi adaugi ouăle și pui mixerul în funcțiune. 
2. Adaugi bicarbonatul de sodiu, praful de copt și aromele: zaharul pudra și coaja rasă de portocală .
3.Pui în compoziție ingredientul final, făina, amestecând cu lingura la  început, apoi cu mâna până se formează un aluat moale.
4. Dai aluatul la rece cel puțin o oră. Pui uleiul la încins, timp în care formezi papanașii (aprox. 24 de papanași cu căpacele cu tot).
5.Prăjești papanașii în uleiul încins pe ambele părți până își dublează volumul și devin aurii. Îi  scoți cu paleta pe un șervetel de bucătărie care să absoarbă uleiul în exces, apoi, cât încă sunt calzi, torni smântână din belsug peste ei plus un mot de dulceață de vișine sau sos de ciocolată.

Tartă cu blat pandișpan, fructe asortate și alune

Ingrediente
Pentru blat
Ouă 5 buc
Zahăr 5 linguri
Făină 6 linguri
Praf de copt 1 pliculeț
Pentru sirop
Zahăr 3 linguri 
Zahăr vanilat 1 plic
Pentru topping
Glazură - jeleu pentru tarte 1 plic 
Zahăr 3 linguri 
Fructe diverse:
Banană 1 buc
Măr 1 buc
Portocală 1 buc
Mure 150 g
Kiwi 2 – 3 buc
Alune, arahide 50 g
Mod de preparare:
Preparați aluatul de pandispan:  separați albușurile de gălbenușuri, frecați gălbenușurile cu  zahărul, apoi  adăugați făina și praful de copt stins cu o linguriță de oțet sau zeamă de lămâie și  albușurile bătute spumă tare, amestecând de jos  în sus cu un tel în formă de pară până se încorporează bine albușul în compoziție. Tapetați forma de tartă cu unt și pesmet, turnați aluatul de pandișpan și dați tarta la cuptorul preîncălzit, la foc mediu, aproximativ 30 minute.
Între timp decojiți fructele, tăiați-le felii subțiri și lăsați-le pe toate să se scurgă. Zeama de la fructe o puteți folosi la însiropat. Pentru sirop caramelizați zahărul, apoi adăugați 60-70 ml apă clocotită și zahărul vanilat. Cu această compoziție veți însiropa tarta.
Lasați blatul să se răcorească, apoi dezlipiți-l cu un cuțitaș fin de pe fiecare nervură a formei, ca să nu rămână lipit. Rasturnați blatul pe un platou, cu grijă să nu se rupă. Însiropați tarta, apoi începeți să așezați fructele. Așezați din loc în loc, peste fructe, alune.
Preparați glazura-jeleu conform indicațiilor de pe plic. După ce se răcorește maximum un minut turnați-o distribuind-o uniform pe toată suprafața tartei. Puteți decora cu câteva frunzulițe verzi de mentă.
Puteți folosi orice fructe aveți la îndemână, chiar și din compot (de ananas, de caise, piersici, etc.). Puteți să serviți tarta și cu frișcă, după ce a stat la frigider 1-2 ore.

Chocolade chips –fursecuri

Ingrediente: 
Făină 1kg
Praf de copt 2 plicuri
Sare Un praf
Zahăr vanilat 2 plicuri
Unt 400 gr
Ouă 4 buc
Zahăr 2 pahare
Chocolade chips 300 gr
Sucul de la o lamaie
Mod de preparare:
Se pune untul cu zahărul în oala mixerului si se freacă bine până devine spumă, după care se adaugă treptat ouăle și restul ingredintelor până devine un aluat moale, dar să se poată prelucra.
Pun o foaie de pergament și pe ea răstorn jumatate din aluat și il fac un salam și tai din el portii mici  din care pun gramajoare pe o tavă cu pergament pe ea. Încălzim cuptorul la 180 de grade și când este cald le dăm la copt ptr 15 minute sau până se rumenesc ușor. Sunt foarte gustoase și se mențin într-o cutie care se închide ermetic.

Chec la microunde

Ingrediente: 
Făină 8 linguri rase
Zahăr 8 linguri rase
Cacao neagră 2 linguri
Praf de copt 1/2 linguriță în fiecare cană
Lapte 6 linguri
Ulei 6 linguri
Căni ceai 2 bucăți
Mod de preparare:
În fiecare cană punem 4 linguri de făina rase, 1 lingură de cacao, 4 linguri de zahăr rase și câte ½ linguriță de praf de copt.Amestecați bine ingredientele uscate din cană.  Adaugați oul și amestecați din nou, până când compoziția devine omogenă.
Adăugați pe rând 3 linguri de ulei și 3 linguri de lapte, amestecând din nou.
Cana cu compoziția rezultată se introduce în cuptorul cu microunde setat la 700-850 de wați pentru exact 4 minute sau la 1000 de wați pentru 3 minute.
Dupa trecerea timpului de coacere  scoatem cana cu grija, că e fierbinte, și introducem urmatoarea cană preparată în același fel ca prima.
O lăsăm să se răcească 1 - 2 minute și scoatem cu grijă checul din cană, iese foarte ușor, e prins  doar de marginea cănii puțin, trecem o lamă de cuțit de jur împrejurul cănii și se va desprinde de margine.
Puteti folosi orce fel de creme , gemuri, înghetate, nucă, ciocolate  - se combină minunat cu orice, totul depinde cat de departe vă duce imaginația :

Prăjitura "Păcatul Dulce"

Ingrediente:
Albușuri 8 buc
Zahăr 10 linguri pline
Amidon alimentar (Dr. Oetker) 2 linguri
Nucă măcinată 10 linguri pline
Cremă:
Lapte ½ litrii
Amidon alimentar 5 linguri
Zahăr vanilat 3 plicuri
Esență de vanilie 1 fiolă
Zahăr 220 grame
Unt 80% grăsime 300 grame 
Jeleu
Vișine 300 grame
Apă 250 ml
Zahăr 150 grame
Amidon 3 linguri
Gelatină granule 1 lingură rasă
Glazura:
Ciocolată albă 150 grame
Smântână pt frișcă 2 linguri
Ciocolată cu lapte 50 gr
Preparare:
Albușurile se bat spumă tare, se adaugă zahărul și se continuă baterea până la dizolvarea completă a acestuia. Se adaugă nuca și amidonul și se amestecă cu mișcări circulare, pe vertical. 
Jumătate de compoziție se pune într-o tavă tapetată cu hârtie de copt și se nivelează. Se dă la cuptorul preîncălzit la 150 de grade, ținând în permanență ușa întredeschisă. Se coace 1/2 oră - 45 minute. Este un blat de bezea și trebuie să se usuce. Când foaia e ușor rumenită și crocantă, se scoate și se lasă să se răcească pe un grătar, abia când va fi rece se îndepărtează hârtia de copt.21
Se procedează la fel cu restul de compoziție, obținând al doilea blat.
Pentru cremă:
400 de ml. de lapte împreună cu zahărul se pun pe foc. Restul de lapte se amestecă cu amidonul. Când laptele fierbe, se adaugă compoziția bine omogenizată de amidon și se amestecă continuu până dă câteva clocote și se leagă. Se dă la oparte de pe foc și se adaugă zahărul vanilat și esența. Se amestecă bine și se lasă să se răcească, acoperind vasul cu o folie alimentară (să nu prindă pojghiță).
Jeleul:
Vișinele, 200 de ml. de apă și zahărul se pun pe foc. Restul de 50 de ml. de apă se amestecă cu amidonul.  Între timp, gelatina se hidratează cu 2 linguri de apă rece. Când apa cu vișinele dau în clocot, se adaugă amidonul și se amestecă până se leagă. Eu am pasat compoziția, mergea la fel de bine și fără a fi pasată, cu fructele întregi. Când jeleul se răcește până în jur de 50 de grade Celsius, se dizolvă direct în compoziție gelatina.
Asamblare:
Pe prima foaie se pune jumătate din cremă. Se introduce tava cu prajitura în congelator pentru 10 minute, apoi se toarnă jeleul deasupra, încă ușor călduț. Se răcește bine de tot, se continuă cu al doilea strat de cremă, apoi cu ultimul blat.
Se dă prăjitura la rece, apoi se taie cu grijă.
Glazura:
Frișca și ciocolata albă ruptă în bucăți mici le-am pus pe foc, amestecând până s-au omogenizat. 
Am turnat această compozițe peste prajitură, apoi i-am mascat imperfecțiunile cu ciocolată cu lapte, pe care am topit-o la microunde, direct în seringa de ornat cu care am trasat linii în zig-zag.

Prăjitură Adriana
Ingrediente:
Blat
Ouă 6 buc
Apă 6 linguri
Zahăr 12 linguri
Făină 10 linguri
Cacao 2 linguri
Sare Un praf
Esență rom ½ linguriță
Praf de copt ½ linguriță
Cremă
Lapte 250 ml
Spumă pentru deserturi Dr. Oetker 1 plic
Lapte 200 ml
Gelatină pudră Dr. Oetker 1 plic
Frișcă lichidă Milli 250 gr
Zahăr vanilat 2 plicuri
Zahăr  2 linguri 
Glazură
Ciocolată neagră 250 gr
Frișcă lichidă 3 liguri
Unt 50 gr
Mod de preparare:
Blatul:
Albușurile se bat spumă tare împreună cu apa și se adaugă zahărul în ploaie. Gîlbenușurile se adaugă pe rând, peste albușuri. Se pune făina amestecată cu cacao, praful de copt și praful de sare, în ploaie, amestecând ușor de jos în sus. Se adaugă esența de rom. Se toarnă compoziția într-o tavă dreptunghiulară tapetată cu hârtie pergament, se bagă la cuptorul preîncins la 180gC pentru 30 de minute. Pentru siguranață se face testul cu scobitoarea. Se scoate blatul și se lasă la răcit.
Crema:
Gelatina se pune la înmuiat în 200 ml lapte călduț, cât să se dizolve gelatina. Separat se pune 250 ml lapte și plicul de praf de spumă pentru deserturi, 2 plicuri zahar vanilat și 2 linguri zahăr, se amestecă bine cu mixerul, apoi se adaugă gelatina topită, se amestecă din nou. Frișca se bate bine și se adaugă peste laptele cu gelatină, amestecând ușor de jos în sus. Se lasă la rece pentru 30-40 de minute.
Peste blat se așează crema, se întinde uniform, apoi se toarnă glazura de ciocolată.
Glazura:
Ciocolata se topește în frișca lichidă, atenție să nu fiarbă, apoi se adaugă untul. Cât este încă călduță se toarnă peste cremă.

Prăjitură cu nucă de cocos și friș

Ingrediente:
Blat
Albușuri 5 buc
Zahăr 200 gr
Nucă de cocos 100 gr
Făină 5 linguri
Praf de copt 1 plic
Cremă
Gălbenușuri 5 buc
Zahăr 100 gr
Budincă vanilie 1 plic
Făină 3 linguri
Lapte  750 ml
Unt 200 gr
Sirop
Zahăr 5 linguri
Apă 1 pahar
Esență rom 1 fiolă
Mod de preparare:
Blatul: Albușurile se bat spumă. Se pun pe rând zahărul, nuca de cocos, praful de copt stins în 
puțin lapte călduț și făina. Se toarnă în tava tapetată cu hârtie de copt și se dă la cuptor.
Sirop: Se caramelizează zahărul, se adaugă apa și esența de rom.
Crema: Se freacă zahărul cu gălbenușurile, se adaugă praful de budincă, făina și laptele. Se pun 
pe bain marin și se amestecă până se îngroașă. Când crema e aproape rece se amestecă cu untul.
Cât e încă cald, blatul se însiropează. După ce s-a racit, se întinde  crema peste el. Se ornează cu 
frișcă.

Prajitură Televizor

Ingrediente: 
Blaturi de cacao
Făină 250 gr
Ouă 5 buc
Unt 120 gr
Zahăr 120 gr
Lapte 150 ml
Cacao 3 linguri
Bicarbonat stins în zeamă de lămâie 1 linguriță
Pentru blatul alb
Ouă 4 buc
Apă 4 linguri
Zahăr 8 linguri
Făină 8 linguri
Praf de copt 1 pliculeț
Pentru cremă
Lapte 200 ml
Făină 4 linguri
Unt 250 gr
Zahăr 250 gr
Zahar vanilat 2 pliculete
Altele
Gem citrice 200 gr (pt uns blaturile)
Sirop zahăr ars 100 ml
Mod de preparare:
Blaturi de cacao: Se separă ouăle, iar albușurile se bat spumă cu zahărul. Gălbenușurile se mixează cu untul, cacaoa, apoi turnăm alternativ laptele și făina. După ce am omogenizat se adaugă albușurile bătute spumă și bicarbonatul stins cu zeamă de lămâie. Compoziția se împarte în două și se coc două blaturi într-o tavă tapetată cu hârtie de copt.
Blat alb: Se separă ouăle, iar albușurile se bat spumă tare cu zahărul și apa, apoi se adaugă gălbenușurile unul câte unul. La sfârșit făina amestecată cu praful de copt.
Se coace într-o tavă de 20/30 cm, tapetată cu hârtie de copt, 30 minute.
Crema: Laptele se amestecă cu făina și se pune la fiert, până devine gros ca o budincă, după care se pune la răcit. Separat se mixează untul cu zahărul și vanilia. După ce amestecul de făină și lapte s-a răcit se mixează cu amestecul de unt și zahăr și se pune la rece.
Asamblarea:    Începem cu unul din blaturile cu cacao, pe care  repartizăm jumătate din cantitatea de cremă. Blatul de pandispan îl însiropăm, îl ungem cu gem pe ambele părți, apoi îl punem deasupra blatului de cacao. Repartizăm uniform și cealaltă jumătate din cremă și acoperim cu blatul de cacao însiropat.
Se dă la frigider pentru câteva ore, apoi se porționează.

Brioșe de cacao cu nucă de cocos

Ingrediente:
Pentru brioșe
Ouă 3 buc
Gălbenușuri 2 buc
Smântână 125 gr
Unt topit 100 gr
Zahăr 150 gr
Cacao 2 lingur
Praf de copt 1 pliculeț
Esență de rom 1 fiolă
Făină 250 gr
Pentru cremă:
Albușuri 2 buc
Fulgi nucă cocos 100 gr
Zahăr farin 12 linguri
Esență rom După gust
Mod de preparare:
Pentru brioșe: separăm albușurile de gălbenușuri. Mixăm albușurile cu zahărul, adăugăm gălbenușurile, smântâna și untul topit. Separat amestecăm ingredientele uscate; făina, cacaoa și praful de copt. Mixăm cele două amestecuri, bine de tot.
Pentru cremă: batem albușurile cu zahărul, adăugăm nuca de cocos, esența și amestecăm bine, rezultă o pastă groasă.
Turnăm puțin aluat în forme, punem câte o lingură de cremă și acoperim din nou cu aluat. Dăm la copt pentru 20-25’. Când se răcesc le stropim cu glazură albă. 

Kinder Pinguin

Ingrediente:
Pentru blat
Ouă 4 -5 buc
Făină 100 gr
Zahăr 100 gr
Griș 2 linguri
Miere 2 linguri
Cacao 50 gr
Zahăr vanilat 1 pliculeț
Praf de copt 1 pliculeț
Ulei 100 ml
Lapte 100 ml
Sare Un praf
Pentru cremă
Frișcă lichidă 400 ml
Întăritor de frișcă 1 pliculeț
Lapte condensate 150 ml
Miere 2 linguri
Esență de vanilie 1 fiolă
Pentru glazură
Ciocolată cu lapte 100 gr
Unt 50 gr
Ulei 1 lingură
Pentru topping
Cremă nougat de alone 3 linguri
Unt 50 gr
Mod de preparare:
Gălbenușurile se bat cu zahărul și zahărul vanilinat, până când devin albe și pufoase. Treptat se adaugă făina în ploaie. Se adaugă și praful de copt ( este bine să îl stingeți cu puțin otet). Adăugați treptat laptele, uleiul și mierea, apoi și pudra de cacao. Separat se bat spumă albușurile cu sarea.
Cele două compoziții se amestecă ușor , cu o spatulă (nu cu mixerul).
Din acest amestec se vor coace două foi, la foc mediu, timp de 10-15 minute.
Frișca lichidă se bate până când devine tare, se adaugă întăritorul, urmează mierea și esența de  vanilie și încheiați cu laptele condensat.
Glazura: Ciocolata se topește în bain-marie, se adaugă untul și uleiul și se amestecă bine pentru a realiza o glazură fină și lucioasă.
Pentru topping: crema se topește pe foc mic și se adaugă untul. Se amestecă până la omogenizare, apoi se pune la răcit.
Asamblarea: Se ia o foaie, se adaugă o jumătate din cantitatea de cremă, se întinde uniform.
Peste aceasta se întinde toppingul răcit. Se bagă la frigider pentru vreo 10 minute să se întărească toppingul, apoi se adaugă cea de-a doua foaie, care se apasă pentru a adera bine de cremă. Peste aceasta se întinde glazura caldă.
Se lasă la frigider pentru  1-2 ore , după care este numai bună de servit.

Cuburi cu vanilie

Ingrediente:
Pentru blat
Ouă 5 buc
Zahăr 100 gr
Ulei 3 linguri
Sirop de zahăr ars 3 linguri
Cacao 3 linguri
Făină 1 cană
Praf de copt 1 pliculeț
Zahăr vanilat 2 pliculețe
Pentru sirop
Zahăr 100 gr
Apă 150 ml
Pentru cremă
Unt 100 gr
Budincă de vanilie 1 plic
Lapte 300 ml
Zahăr 100 gr
Pentru ornate
Frișcă lichidă 200 ml
Smântână 2 linguri
Cacao 1 lingură
Zahăr vanilat 2 pliculețe
Mod de preparare:
Blatul: Separăm ouăle. Albușurile le mixăm bine împreună cu un praf de sare. Adăugăm zahărul și mixăm în continuare până obținem o spumă tare, ca pentru bezea. Gălbenușurile le amestecăm cu uleiul, zahărul vanilat și siropul de zahăr ars și le turnăm peste albușuri. Adăugăm făina amestecată cu praful de copt și cacaoa. Turnăm compoziția într-o tavă (20/30 cm) tapetată cu hârtie de copt și coacem în cuptorul încins la 180 de grade, pentru 30 - 35 de minute.
Crema: Budinca o amestecăm cu zahărul și cu 50 ml de lapte rece. Restul de lapte îl punem la fiert și când dă în clocot adăugăm compoziția de budincă. Amestecăm să nu se formeze cocoloașe,până se îngroașă și dăm deoparte la răcit. Untul îl topim, după care îl mixăm până devine ca o cremă. 
Punem câte o lingură din budinca răcită și mixăm în continuare, până la omogenizare. Turnăm crema peste blatul însiropat și întindem uniform.
Siropul: Zahărul îl caramelizăm, după care îl "stingem" cu apă. Lăsăm la răcit. Din acest sirop 3 linguri le folosim la blat.
Ornare: Batem bine frișca împreună cu zahărul vanilat. Când e aproape  gata punem cele 2 linguri de smântână și mixăm în continuare. Turnam totul peste blatul cu crema și pudrăm cu cacao.

Prăjitură Șah

Ingrediente:
Pentru Blat
Ouă 6 buc
Sirop de zahăr caramel 3 linguri
Ulei 30 ml
Făină 1 cană
Praf de copt 1 linguriță
Cacao 2 – 3 linguri
Esențe După gust
Pentru cremă
Lapte 200 ml
Făină 1 lingură
Gelatină 1 lingură
Zahăr 150 gr
Frișcă lichidă 200 ml
Pentru însiropat
Zahăr 100 gr
Apă 100 ml
Mod de preparare:
Blat: Se separă ouăle, iar albușurile se bat spuma tare cu un praf de sare. Se adaugă zahărul și se mixează până spuma devine lucioasă, ca la bezea. Gălbenușurile se amestecă cu uleiul, esența și siropul de zahăr. Se toarnă totul peste albușul bătut. Dacă albușurile vor avea consistența corectă, amestecul va rămâne la suprafață. Apoi se pune făina amestecată cu praful de copt și se amestecă până la omogenizare. Compoziția se împarte în două, în una din ele punem cacaoa. Coacem cele 2 blaturi, alb și negru, în tava tapetată cu hârtie de copt, în cuptorul încins la 180 de grade.
Cremă:  Zahărul îl caramelizăm. Când are consistență lichidă, turnăm laptele fierbinte.Amestecăm până se topește tot zahărul, după care adăugăm făina "desfăcută" în câteva linguri de lapte rece. Punem din nou la fiert și fierbem până se îngroașă puțin, amestecând continuu. Lăsăm la răcit și când a ajuns la o temperatură suportabilă la deget, adăugăm gelatina hidratata în 2 linguri de apă rece. Lăsăm la rece până se îngroașă puțin și se răcește foarte bine, după care adăugăm frișca bătută.
Cele 2 blaturi le suprapunem și tăiem fâșii. În funcție de câte fâșii avem vom calcula lățimea și înăltimea tortului.
Începem asamblarea, alternând cate o fâșie albă cu una maro. Le lipim între ele cu puțină cremă și le  însiropăm. Punem un strat de cremă și uniformizăm. La urmatorul strat procedăm întocmai,doar că vom începe cu culoarea opusă celei cu care am început la primul. Eu am păstrat o parte din cremă cu care am ornat prajitura. Dar se poate orna și cu ciocolată sau frișcă simplă, depinde de preferință.

Prăjiturele delicioase cu prune

Ingrediente:
Unt 100 gr
Zahăr 100 gr
Zahăr brun 5 linguri
Ouă 2 buc
Esență de portocale 1 linguriță
Esență de vanilie 1 linguriță
Zer 50 ml
Făină 120 gr
Bicarbonat ¾ linguriță
Sare  1 praf
Prune 4 buc (împărțite in 6 felii)
Mod de preparare:
1. Se încălzește cuptorul la 180°C. Se așează cupe de hârtie pentru brioșe într-o tavă de 12 brioșe.
2. Se bate untul cu 100 gr zahăr și 2 linguri zahăr brun. Se adaugă ouăle,  câte unul pe rând, amestecând după fiecare adăugare. Se adaugă esențele și zerul și se amestecă. Se cerne făina cu bicarbonatul și sarea deasupra compoziției cu ouă, apoi se amestecă.
3. Se împarte compoziția obținută în tava pregătită, apoi se pun câte 2 felii de prună în centrul fiecărei prăjiturele, apăsându-le ușor (dar să nu ajungă până la fundul prăjiturelei). Se presară prăjiturelele cu 3 linguri de zahăr brun și se introduc la cuptor 15  - 20 minute până când s-au rumenit. Se lasă să se răceasca 10 minute în tavă, apoi se scot și, opțional, se pudrează cu zahăr pudră sau mac.

Prăjiturele (rețetă originală din Statele Unite)

Ingrediente:
Unt 130 gr
Zahăr 100 gr
Sare 1 vf de cuțit
Ouă 1 buc
Făină 230 gr
Praf de copt 1 plic
Stafide
Ciocolată
Alune
Nucă
Ovăz
Mod de preparare:
Se amestecă untul, zahărul, oul, sarea, făina și praful de copt. Se lasă o oră la frigider. Pe o tavă mare, se vor coace aproximativ 15 biscuiți. Dar înainte de a se introduce la 180 de grade, cam 10 minute, pe aluatul  în formă rotundă de biscuite se pot presăra stafide/ nucă maruntita/ciocolată mărunțită/gem. La sfârșitul coacerii se presară zahăr vanilat praf și se pot face găurele mici în biscuite)...Ciocolata e bine să nu fie de menaj...e o rețetă foarte ușoară și se pot păstra mai multe zile...sunt tot mai buni pe zi ce trece!

Bounty bars

Ingrediente:
Nucă de cocos 200 gr
Lapte praf 100 gr
Zahăr pudră cu aromă de vanilie 50 gr
Lapte condensate 300 gr
Ciocolată cu lapte 200 gr
Ciocolată amăruie 200 gr
Mod de preparare:
Într-un vas amestecă nucă de cocos cu laptele parf și zahărul pudră. Adaugă laptele condesat și amestecă bine până se obține o pastă potrivită, nici tare,  dar nici moale. Fă din această pastă forme de care dorești apoi dă formele la congelator 15 minute.
Între timp topește cele două tipuri de ciocolată împreună la bain-marie. După cele 15 minute, scoate formele de la rece și dă-le prin ciocolată topită. Dă formele la rece până când se întărește ciocolata.

Cookies cu Nesquik și fulgi de ciocolată amăruie

Ingrediente:
Unt 200 gr
Zahăr 200 gr
Ouă 1 buc
Sos Nesquik 100 gr
Făină 500 gr
Praf de copt 1 linguriță
Bicarbonat de sodiu 1 linguriță
Esență de alune de pădure 1 linguriță
Esență de vanilie 1 linguriță
Fulgi de ciocolată amăruie 200 gr
Mod de preparare:
Se încinge cuptorul la 200C.
Într-un vas, se bate untul cu zahărul, apoi se adaugă oul și se mixează bine. Se adaugă sosul 
Nesquik și esențele de alune de pădure și vanilie. În alt vas, se amestecă făina cu praful de copt și bicarbonatul apoi se încorporează în amestecul cu unt. Se înglobează și fulgii de ciocolată. Din compoziția obținută se formează biluțe care apoi se așează într-o tavă tapetată cu foaie de copt, la distanța de aprox. 3 - 4 cm. Biscuiții se dau la copt 10 - 15 minute, până când au crescut și s-au rumenit apoi se scot și se lasă să se răcească.

Prăjitură Irinel

Ingrediente:
Blat 1
Făină 250 gr
Unt 50 gr
Zahăr pudră 50 gr
Amoniac 1 linguriță
Cacao 1 lingură
Ouă 1 buc
Blat 2
Ouă 4 buc
Zahăr pudră 6 linguri
Făină 4 linguri
Cremă
Amidon 3 linguri
Lămâie 1 buc
Lapte 300 gr
Zahăr 200 gr
Unt 150 gr
Glazură
Cacao 5 linguri
Zahăr 5 linguri
Apă 4 linguri
Mod de preparare:
Blat 1: Se dizolvă amoniacul într-o lingură de lapte cald, se amestecă cu untul frecat spumă cu zahărul, la care s-a adăugat oul, făina și pudra de cacao. Se face un aluat care se împarte în două, se întinde două foi pe fundul unei tăvi unsă cu unt și tapetată cu făină.
Blat 2: Se freacă gălbenușurile cu zahărul până devine spumos, se adaugă făină, apoi se încorporează albușurile spumă. În tava tapetată cu hârtie de copt unsă cu ulei și făină, se adaugă aluatul moale și se dă la cuptor.
Crema: Laptele se amestecă cu zahărul, se pune pe foc , apoi se adaugă amidonul dizolvat în puțin lapte rece, după care se fierbe până se îngroașă. Se lasă să se răcească , când s-a răcit se ia câte o lingură și se adaugă în unt, mestecând continuu, până s-a încorporat tot, apoi se adaugă zeama șicoaja de la o lămâie.
Finisare: Se așează blatul de cacao se pune un strat de cremă de lămâie, se pune blatul alb, un strat de cremă și la final blatul de cacao. Apa, zahărul și pudră de cacao se pun pe foc și se dă puțin în clocot, ca să scadă un pic, apoi se toarnă peste prăjitură și se dă la rece. A doua zi se porționează.

Prăjitură cu cremă de ciocolată albă

Ingrediente:
Pentru blat
Ouă 6 buc
Zahăr 200 gr
Apă 40 ml
Ulei 40 ml
Cacao 3 linguri
Făină 200 gr
Praf de copt 1 pliculeț
Cremă ganache
Cicolată albă 400 gr
Frișcă 400 ml
Gelatin 5 gr
Glazură Dr. Otker 1 plic
Mod de preparare:
Pentru blat separăm albușurile de gălbenușuri; gălbenușurile se freacă cu ulei până devin ca o maioneză subțire, albușurile se bat spumă tare cu zahărul, iar spre sfârșit se adaugă apă. Se pune pasta de gălbenușuri amesecându-se ușor. La sfârșit se adaugă, în ploaie, făina amestecată cu cacao și praful de copt. Se toarnă compoziția într-o tavă tapetată cu hârtie de copt care se dă la cuptor pentru aproximativ 30 minute.
Pentru cremă, frișca lichidă se pune într-o cratiță pe baie de aburi și când este foarte firbinte se adaugă ciocolată ruptă bucățele; se amestecă până se topește ciocolata și se omogenizează. Se pune cratița direct pe foc mediu și se lasă să fiarbă aproximativ 4 - 5 minute, amestecând continuu, apoi se dă deoparte să se răcorească; se adaugă gelatina dizolvată în puțină apă, apoi pusă pe foc mic până
se topesc granulele. Gelatina nu se fierbe! Crema astfel preparată am lăsat-o de seara până dimineață la frigider. Dimineața se bate bine cu mixerul până ce devine o cremă spumoasă și se îngroașă.
Blatul de prăjitură se taie în două și se însiropează cu sirop de zahăr ars preparat astfel: într-o crăticioară se topește 250 g zahăr împreună cu 2 linguri de apă. Când este caramelizat se stinge cu aproximativ 500 ml apă. Când apa a început să fiarbă se adaugă capuccino și romul. Se ia siropul de pe foc și se lasă la răcit. După ce blatul a fost bine însiropat se umple cu cremă ganache, repartizată uniform pe toată suprafața. Prăjitura am glazurat-o cu glazură rece de la Dr. Otker.

Limbi de pisică

Ingrediente:
Făină 160 gr
Zahăr 120 gr
Unt 130 gr
Albușuri 2 buc
Esență de vanilie După gust
Mod de preparare:
Untul se mixează cu zahărul și esența de vanilie, pâna devine ca o spumă, după care se adaugă treptat făina.
Se bat albușurile spumă, cu un praf de sare și se toarnă peste compoziția de unt și se amestecă ușor.
În tava tapetată cu hârtie de copt se sprițează baștonașe lunguiețe de cca 8 cm lungime, la distanță între ele.
Se dau la cuptor, până încep să se rumenească marginile, în jur de 10 minute.

Prăjitură fragedă cu mere

Ingrediente:
Pentru foi
Ouă 3 buc
Zahăr 100 gr
Praf de copt stins 1 pliculeț
Unt 200 gr
Făină 4 căni
Pentru umplutură
Mere 1 kg
Zahăr După gust
Unt 50 gr
Scorțișoară 1 linguriță
Mod de preparare:
Se frământă făina cu untul parțial topit. Când au început să se formeze frimituri am adăugat zahărul (pudră), un praf de sare, praful de copt stins cu zeamă de lămâie și ouăle unul cate unul. Iese un aluat elastic, nelipicios, care se învelește în folie și se dă la frigider pentru 1 oră.
Merele se dau pe răzătoarea mare și se pun la călit împreună cu zahărul, untul și scorțisoara. Se lasă la răcit.
Am împărțit aluatul în 3 părți egale, pe care le-am întins cu sucitorul.
Am așezat prima foaie în tava unsă bine cu unt, am acoperit cu mere, alternând până am terminat toate cele 3 foi.
Se coace la foc mic până se rumenește puțin deasupra.

Albă ca zăpada

Ingrediente:
Pentru foi
Ulei 5 linguri
Zahăr 100 gr
Ouă 2 buc
Lapte 150 ml
Bicarbonate 1 linguriță
Făină 4 căni
Pentru cremă
Lapte 1 litru
Zahăr 200 gr
Făină 10 linguri
Ouă 3 buc
Unt 200 gr
Lămâie 2 – 3 buc
Mod de preparare:
Foile:
Ouăle le mixăm cu un praf de sare și cu zahărul până devin ca o cremă. Adăugăm uleiul câte puțin, apoi bicarbonatul stins cu zeamă de lămâie. Adăugăm și laptele. În compoziția obținută adăugăm făina. Dacă mai e nevoie mai adăugăm făină. Trebuie să iasă un aluat consistent și nelipicios. Împărțim aluatul în 4 părți, pe care le întindem pe dosul tăvii. Eu am copt pe o tava de 20/30 cm și mi-au ieșit 5.
Coacem în cuptorul încins la 180 de grade, în jur de 10 minute, până marginile devin ușor maronii.
Crema:
Ouăle le mixăm bine cu zahăr. Când au devenit ca o cremă adăugăm făina și mixăm în continuare. Adăugăm laptele fierbinte, puțin câte puțin, amestecând continuu. Punem vasul la foc 
mic sau la baie de aburi, până compoziția devine groasă ca o budincă. Lăsăm la răcit.
Între timp mixăm bine untul, până devine ca o cremă fină. Când s-a răcit crema, adăugăm untul frecat, puțin câte puțin. La sfârșit adăugăm zeama de lămâie.
Cu această cremă se umplu foile și se dă la rece până a doua zi, când se porționează și se  pudrează cu zahăr.

Prăjitură cu etaje

Ingrediente:
Blat alb
Albușuri 6 buc
Zahăr 6 linguri
Cocos ras 100 gr
Făină 4 – 5 linguri
Blat negru
Ouă 4 buc
Făină 4 linguri
Zahăr 4 linguri
Cacao 2 linguri
Praf de copt 1 pliculeț
Cremă
Gălbenușuri 6 buc
Zahăr 150 gr
Lapte 5 linguri
Margarină Rama 200 gr
Vanilie După gust
Glazură
Ciocolată 100 gr
Lapte 2 – 3 linguri
Margarină Rama 50 gr
Mod de preparare:
Blatul alb: Se bat albușurile spumă, se adaugă zahărul, cocosul și făina și se amestecă ușor, să nu se spargă albușurile. Se unge și se tapetează o tavă de 20x30 cu ulei și făină, se toarnă aluatul.
Blatul negru: Se bat spumă albușurile cu zahărul, se adaugă gălbenușurile unul câte unul, apoi făina, care s-a amestecat în prealabil cu cacao și praful de copt. Se amestecă ușor, să nu se spargă albușurile. Se toarnă cu atenție în tavă peste aluatul cu cocos, să nu se amestece. Se coace 25 - 30 minute la 180 C.
Crema: Gălbenușurile, zahărul și laptele se amestecă la baine - marie până se îngroașă. 
Margarina se amestecă, după care se adaugă crema răcită, puțin câte puțin și se amestecă.
Crema se pune peste blat și se dă totul la frigider o oră.
Glazura: Totul se amestecă, se topește la microunde sau în bain - marie. Glazura se toarnă peste prăjitură, apoi totul se dă încă o oră la frigider.

Ecler – rețetă originală

Ingrediente:
Aluatul
Lapte 500 ml
Unt 150 gr
Făină 250 gr
Ouă 5 buc
Zahăr vanilat 2 pliculețe
Sare 1 praf
Crema
Lapte 500 ml
Gălbenușuri 3 buc
Unt 200 gr
Făină 4 linguri
Zahăr 150 gr
Esență vanilie După gust
Mod de preparare:
Aluatul:
Se pune într-o cratiță laptele, untul, sarea, zahărul vanilat și se lasă să fiarbă. Când clocotește se pune toată făina deodata și se mai menține puțin pe foc amestecând repede cu o lingură de lemn, apoi se lasă la răcit. Se încorporează ouălele unul câte unul, amestecând bine.
Aluatul rezultat se pune în tava neunsă, tapetată cu făină și se dă la cuptor cu focul puțin mai tare primele 15 min (se ridică mai bine) apoi se lasă focul mai moale. Când sunt gata se pun pe o farfurie și se lasă să se răcească apoi se taie capacul și se umplu cu cremă.
Crema:
Se amestecă laptele rece cu zahărul. Separat se desfac cu lingura de lemn gălbenușurile după care se adaugă câte puțin tot laptele, amestecând bine. Se pune 100 g unt cu făina într-o cratiță pe foc să se rumenească ușor după care se lasă puțin să se răcească și apoi se adaugă laptele câte un pic, ca să se desfacă compoziția (ca la ciulama). Se pune apoi compoziția la fiert și când crema s-a legat bine se adaugă 100 g unt și se lasă la răcit.
Cu aceasta cremă se umplu eclerurile (opțional se poate pune și frișcă).

Prăjitură selectă

Ingrediente:
Ouă 10 buc
Lapte dulce 3 linguri
Zahăr 15 linguri
Făină 6 linguri
Cacao 2 linguri
Unt 1,5
Esență rom 1-2 fiole
Nuci măcinate 1 cană
Mod de preparare:
Blatul  1: 5 albușuri se bat spumă cu 5 linguri de zahăr și un praf de sare. Se adaugă 5 gălbenușuri și 5 linguri de făină (treptat). Se coace compoziția în tava cu hârtie de copt.
Blatul 2: 5 albușuri se bat spumă cu 5 linguri de zahăr și un praf de sare. Bezeaua rezultată se amestecă cu nuca măcinată și 1 lingură făină. Se coace compoziția în tava cu hârtie de copt.
Crema: 5 gălbenușuri cu 5 linguri de zahăr și 3 linguri de lapte se pun pe foc foarte mic până se face o ciulama care se dă la rece. Trebuie amestecat continuu. Separat se freacă untul cu cacao și esență de rom și apoi se adaugă treptat ciulamaua rece. Crema obținută se întinde între blaturi, dar se oprește o parte pentru a îmbrăca prăjitura. Pe deasupra se poate presăra nucă măcinata sau krantz și prăjitura e gata. Se păstrează la frigider.

Savarine

Ingrediente:
Aluat
Ouă 6 buc
Pesmet 7 linguri
Zahăr 6 linguri
Sare 1 praf
Sirop
Apă 2 pahare
Zahăr 1 pahar
Esență rom După gust
Cremă
Smântână dulce pt frișcă 500 ml
Zahăr pudră 2-3 linguri
Gelatină/întăritor frișcă
Gem/Dulceață/jeleu
Mod de preparare:
Ouăle se separă, gălbenușurile se mixează cu 3 linguri de zahăr până se albesc și se formează o cremă consistentă. Albușurile se bat spumă tare cu praful de sare, se adaugă cele trei linguri de zahăr ramase și se bat în continuare până la dizolvarea completă a zahărului. în crema de gălbenușuri se adaugă pesmetul, apoi spuma albușurilor și se amestecă prin mișcări verticale până la omogenizarea competă. Aluatul gata este foarte spumos.
Se pregătesc formele de savarină, se ung cu unt sau margarină solidă și se tapetează cu făină. Se împarte în mod egal aluatul în forme. Se așează într-o tavă și se introduc în cuptorul preîncălzit la 190 de grade, pentru 15 minute (preferabil să se facă testul cu o scobitoare introdusă întruna din savarine, dacă aceasta iese curată înseamnă că sunt gata).
Între timp, se fierbe apa cu zahărul pentru sirop, doar câteva clocote și se adaugă esența de rom, cât de aromat vă place.
Savarinele coapte se scot fierbinți din forme și se plonjează în sirop. Se vor însiropa foarte repede, pesmetul absoarbe lichidul. Se scot din sirop și se așează pe o tavă.
Se bate frișca spumă foarte tare (recomand folosirea smântânii naturale).  Se îndulcește cu zahărul și se mai bate foarte puțin (cu grijă să nu se separe). Eventual se stabilizează cu întăritor de frișcă sau gelatină în prealabil hidratată și dizolvata în bain - marie.
După ce se răcesc, se taie un căpacel fiecărei savarine. Baza se ornează cu frișcă turnată cu posul cu deschizătura stelată, căpăcelul se unge  cu un gem (dulceata, jeleu) după preferință și se așează ușor peste frișcă. Se poate orna cu frișși căpăcelul. Obligatoriu se dau la rece înainte de a fi servite, savarina nu are farmec dacă nu e foarte rece.

Fursecuri Ghindă

Ingrendiente: 
Aluat
Unt 200 gr
Gălbenușuri 1 buc
Făină 400 gr
Oțet 1 lingură
Sifon 4 linguri
Zahăr vanilat 2 pliculețe
Sare Un praf
Cremă
Șerbet /Gem/Finetti
Glazură
Zahăr 125 gr
Cacao 25 gr
Margarină 100 gr
Lapte 5 linguri
Esență rom După gust
Nucă de cocos
Mod de preparare:
Se amestecă bine toate ingrendientele pentru aluat până se obține un aluat potrivit de moale. 
Cu ajutorul aparatului de spritat sau cu mâna se fac baghete de 2,5 cm lungime care se coc în tava neunsă la foc mic să rămână albe. Eu am facut  2 modele unul dintre ele l-am făcut cu furculița, celălalt cu pistolul. Dupa ce s-au copt le-am lipit 2 câte 2 cu finetti.
Pentru glazură se fierb toate ingrendientele de mai sus și se lasă să se răcească. După ce s-a răcit se introduc fursecurile pe jumătate, apoi se trec prin nucă de cocos.

Prăjitură înghețată falsă

Ingrendiente:
Blat
Ouă 6 buc
Zahăr tos 12 linguri
Bicarbonat 1 linguriță rasă
Făină 10 linguri
Cacao 2 linguri
Zahăr vanilat 2 plicuri
Crema
Gălbenușuri 4 buc
Făină 2 linguri
Lapte rece 200 ml
Unt 200 gr
Zahăr pudră 100 gr
Glazura
Albușuri 4 buc
Zahăr 200 gr
Zahăr vanilat 2 plicuri
Mod de preparare:
Blatul: Albușurile se bat spumă tare, se adaugă rând pe rând zahărul și se bat până se obține o bezea lucioasă. Apoi se adaugă gălbenușurile unul câte unul, se scoate mixerul și se amestecă cu lingura de lemn “peste cap” se adaugă bicarbonatul amestecat cu puțină făină, făina, cacao.
Amestecul obținut se coace într-o tavă tapetata cu hârtie de copt, timp de 25 de minute la foc potrivit. Faceți testul cu scobitoarea pentru mai multă siguranță. Eu l-am copt în tava adâncă pentru prăjitură, deoarece această prăjitură este foarte înaltă, așa e rețeta. Dacă vreți sa fie mai subțire coaceți în tava de la aragaz.
Se scoate blatul și se lasă să se răcească.
Crema: Gălbenușurile se freacă cu făina ( eu am pus amidon alimentar ), se adaugă treptat laptele rece și se pun la fiert pe baie de abur,  amestecând mereu până se îngroașă. Se lasă să se răcească amestecând din când în când. Untul cu zahărul se freacă spumă și se pune treptat în amestecul de cremă amestecând mereu.
Glazura: Albușurile se bat bine pe abur până se îngroașă și se întăresc și apoi se bat până se răcesc.
Blatul se acoperă cu crema, apoi se pune glazura și se rade ciocolată.Se lasă la rece câteva ore și apoi se taie.

Prăjitură rapidă cu cremă și fructe

Ingrendiente:
Blat tort sau pandișpan 1 buc
Cremă cremșnit 1 plic
Lapte 750 ml
Ananas compot 1 buc
Kiwi 3 - 4
Gelatin pentru torture 1 plic
Mod de preparare:
Însiropăm blatul cu siropul din compot. Preparăm crema conform indicațiilor de pe plic apoi o așezăm cu o lingură peste blat. Punem și fructele tăiate bucățele ( voi puteți folosi ce fructe vreți) și turnăm deasupra gelatina preparata cu restul de suc din compot.
Băgăm prăjitura la frigider ( se întărește foarte repede ) și apoi o tăiem cu un cuțit udat în apă rece. Este răcoritoare și ușoară :).